Последни новини
Home / Законът / Прокурорите избраха своята КАК и вече ще се атестират сами

Прокурорите избраха своята КАК и вече ще се атестират сами

Defakto.bg

Но щели да участват и в атестациите на съдиите, засега

Прокурорската колегия избра в пълен състав своята комисия КАК (Комисия по атестирането и конкурсите). По закон тя е със смесен състав – от членове на ВСС и от действащи магистрати.

От прокурорската колегия в КАК влизат Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Михаил Кожарев, Румен Боев и Ясен Тодоров. А след избор, направен на общи събрания на двете върховни прокуратури и на националното следствие, за членове комисията са избрани Марио Василев, Даниела Машева и Светла Гергинова от ВКП, Маринела Тотева от ВАП, Мария Павлова и Генчо Терзиев от НСлС.

Една реплика на Румен Боев обаче отпуши принципен дебат. „Ще работим на две писти, съдиите още не са избрали докрай своята КАК”, каза прокурорът. Факт е, че другата колегия гласува членовете от ВСС, съдиите от ВАС също избраха двама в КАК, но предстои това да направи и общото събрание на ВКС.

Няма как – от момента на избора на нашата КАК по силата на закона прокурорите престават да участват в общата Комисия по атестирането и конкурсите, категоричен бе Сотир Цацаров. Обратното би поставило под въпрос всички взети от нея решения.

Според Ясен Тодоров обаче не било съвсем така и вече имало прецедент с етичната комисия. Прокурорите първи избрали своята и прехвърлили преписките срещу обвинители и следователи към нея. Но продължила да работи и общата етична комисия, докато съдийската колегия не определила състава на „своите” блюстители на етичността.

„Всеки решава въпроса персонално и вътрешноорганизационно. Но конкурсите и атестациите на прокурорите занапред ще се извършват само от нашата комисия”, заключи Цацаров. Което, очевидно, означава, че съдиите засега ще бъдат атестирани от общата комисия със „смесен” състав.

Прокурорската колегия се въздържа от принципно решение за статута на „външните” членове на КАК, които са действащи магистрати. Съдиите решиха тези членове временно да се освобождават от длъжност, докато тече 1-годишния им мандат в КАК. Според Сотир Цацаров по-удачния вариант е да бъде намалена натовареността на действащите магистрати, но те да продължат да работят като прокурори и следователи.

Незабравка Стоева изтъкна, че при прогноза за 160 до 200 атестации годишно, на член на комисията ще се падат максимум 2 атестации месечно, което не е чак толкова много.

Цацаров обмисля дали да сезира КС

Любопитен бе и друг момент от днешното заседание на прокурорската колегия. Председателстващият Сотир Цацаров докладва за писмо на адвокат Минчо Спасов (бивш депутат), че прокуратурата незаконосъобразно заобикаля съда. Поводът е подписани от главния прокурор правила за взаимодействие с МВР по силата на Закона за МВР. Спасов е възмутен основно от факта, че протоколи за изземване на обявена за издирване вещ се одобряват не от съда, а от окръжен прокурор.

„Нашето разбиране е, че по този ред не могат да се възлагат функции на прокурори. Само че в случая съдът е заобиколен от закона, а не от прокуратурата. Самата прокуратура прави всичко да върне нещата в правилния ритъм”, обяви Сотир Цацаров. Каза също, че вече е получено становище от ВКП за оспорване на чл. 84 от Закона за МВР , изчаквало се становището на ВАП. След това главният прокурор щял да реши дали да сезира КС.

Колегията прие проблема за сведение.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.