Последни новини
Home / Законът / След решението на Конституционния съд: ВКС отказа да гледа жалбите срещу фалита на КТБ

След решението на Конституционния съд: ВКС отказа да гледа жалбите срещу фалита на КТБ

Defakto.bg

Казусът с фалита на КТБ приключва.

С определение от днес Тотка Калчева, Ирина Петрова и Вероника Николова от Върховния касационен съд обявиха за недопустими и оставиха без разглеждане жалбите на бившите изпълнителни директори на банката и на акционерите „Бромак“ и „Бългериън акуизишън къмпани“ срещу откриването на производството по несъстоятелност и за обявяване на начална дата на неплатежоспособността на КТБ. Така решението на столичния апелативен съд, с коeто за начална дата бе обявен денят на поставянето на трезора под особен надзор – 20 юни 2014 г.,  остава в сила. Първата инстанция Софийския градски съд бе определил датата към 6 ноември 2014 г., когато е отнет лицензът на КТБ.

ВКС е последната инстанция по спора. Част от днешното определение обаче може да бъде оспорено от изпълнителните директори и акционерите пред друг състав на ВКС в 7-дневен срок. Неговото определение ще е окончателно. Но на практика става дума за формалност, която надали ще промени картината по същество.

Днешното определение идва, след като КС не видя противоконституционност в две норми на Закона за банковата несъстоятелност, оспорени от върховните съдии. Става дума за правилото, че по делото за фалита й банката се представлява от назначените от БНБ квестори или временни синдици. Както и че решението за откриване на производство по несъстоятелност може да се оспори само от квесторите, временните синдици, самата БНБ или да се протестира от прокурора. Акционерите нямат думата за това.

Няма директно да приложат евроконвенцията

„Постановените решения по конституционни дела са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани.Предвид задължителната за настоящия състав преценка на Конституционния съд, че разпоредбите на чл.11 ал.3 от З. и чл.16 ал.1 предл.3 от Закона за банковата несъстоятелност не са в противоречие с конституционните разпоредби, тъй като не нарушават равенството на страните в процеса, нито правото им на защита, което право е обект на закрила и от разпоредбите на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съставът на ВКС следва да приложи посочените разпоредби на Закона за банковата несъстоятелност, без отново да обсъжда доводите на частните жалбоподатели относно тяхното съдържание“, заявяват Тотка Калчева, Ирина Петрова и Вероника Николова. Те намират също, че след решението на КС не могат директно да приложат евроконвенцията за човешките права и да разгледат жалбите на акционерите. Мотивът им е, че след като Конституционният съд не е открил противоречия между гарантиращата право на защита конвенция и забраната за жалба на акционерите, това решение също е задължително за ВКС. Тъкмо обратното – че няма никаква пречка съдиите директно за приложат конвенцията, заяви в интервю за De Facto Legal докладчикът по делото в КС Константин Пенчев.

Пълният текст на определението – тук.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.