Последни новини
Home / Законът / Депутатски предложения: Кариерни бонуси за ВСС и Инспектората

Депутатски предложения: Кариерни бонуси за ВСС и Инспектората

Defakto.bg

Народните избраници с 14 проекта за промени в съдебния закон

Съдебната реформа роди бурно законотворчество. В последните дни в парламентарното деловодство постъпиха общо 14 проекта за промени в Закона за съдебната власт, предложени поединично и в групи от разноцветни народни представители. Устремът им (личи от мотивите) е на второ четене да „подобрят“ проекта, написан в Министерството на правосъдието, одобрен от Съвета за съдебна реформа, предложен от Мнистерския съвет и приет на първо четене от НС.

Със свои идеи излизат от Реформаторския блок, ДПС, БСП, БДЦ, АБВ, Емил Димитров-Ревизоро и ГЕРБ. Някои от идеите вече бяха публично оповестени – за създаването на фигурата на независим зам.-главен прокурор за „високата“ корупция, обявена от Радан Кънев. За другите научаваме сега. Прави впечатление, че както и при първия пакет от промени в ЗСВ, предложеният на Ревизоро и на Чавдар Георгиев от БСП са учудващо еднотипни. тогава те извоюваха заплатите на ВСС да станат равни на „тримата големи“ в Темида. Сега  настояват за кариерни бонуси за членовете на съдебния съвет и инспекторите след изтичането на мандата им, стара битка на кадровиците. Друга част от предложенията пък са за орязване на съдийското самоуправление.

Ето накратко някои от предложенията за второ четене.

121 депутати или петима от ВСС да искат уволнение на главния прокурор

Това е част от идеите на Радан Кънев и група от реформаторите. В техния проект се предлага, първо, повторение на румънския модел. Т.е. ВСС да избира зам.-главен прокурор, който ще отговаря за разследването на корупцията по високите етажи на властта и ще има собствено звено от прокурори, следователи от НСлС, служители на ГДБОП и ДАНС. Освен това тази част от реформаторите настояват при представянето на ежегодния доклад на главния прокурор както пред прокурорската колегия на ВСС, така и пред парламента, той да отговаря и на писмено поставени въпроси от граждани, неправителствени организации и др. Нещо повече – всеки ръководител на прокуратура също ежегодно да внася в колегията на ВСС свой отчет за прилагането на закона в неговия регион.

И още – проектът описва механизъм за предсрочното освобождаване на главния прокурор при тежко нарушение или уронване на престижа на поста – основания, предвидени в Конституцията. Предложението е в тези случаи механизмът на уволнението да се задейства от повече от половината от депутатите, т.е. 121, или от 1/5 от ВСС, т.е. от петима кадровици. Проблемът е, че намесата на Народното събрание в този случай вече беше оценена от КС като противоконституционна.

Задължителни повишения за членовете на ВСС и инспекторите

След изтичането на мандата му изборен член на Висшия съдебен съвет да се назначава на длъжност, с една степен по-висока от предишната, в синхрон предлагат Емил Димитров-Ревизоро от патриотите и Чавдар Георгиев, Михаил Миков и Филип Попов от БСП. Същото правило да важи и за главния съдебен инспектор и инспекторите. Връщането на старите длъжности да става само при изрично искане от кадровика или инспектора за това.

Ревизоро мотивира инициативата си с въвеждането на „справедлива основа“ в кариерното израстване – след като избраните за членове на съдебния съвет или на Инспектората магистрати са се съгласили за 5 г. да управляват или 4 г. да проверяват съдебната власт, пропускали шансовете си за кариерно израстване в нея. И трябвало да бъдат възмездени.

Предложенията идват, след като подобни текстове веднъж вече бяха гласувани от парламента, но коригирани след президентско вето. И при категоричната практика на Върховния административен съд, че кариерните бонуси в тези случаи са абсолютно заобикаляне на конкурсния принцип за израстване в съдебната власт.

В сферата на „компенсациите“ идват и предложенията на Явор Хайтов и група от БДЦ. Те пък настояват занапред главният съдебен инспектор да получава заплата, равна на тази на член на Висшия съдебен съвет. А инспекторите – 90 % от възнаграждението на главния.

Инициативата не е случайна – както стана дума, по инициатива на Ревизоро и Чавдар Георгиев кадровиците вече бяха изравнени по заплати с председателите на двата върховни съда и с главния прокурор (на практика, с придобивките за стаж около 7000 лв. месечно). И настъпи неравенство – преди промяната важеше правилото, че членовете на ВСС и главният инспектор са с възнаграждението на върховен съдия (около 5000 лв. месечно). Е, искат и тук възстановяване на справедливостта. Трето и четвърто е, че никой от предложителите от депутатското войнство не се е сетил за заплатите на редовите съдии, прокурори и следователи. Бившият правосъден министър Христо Иванов предлагаше минималните възнаграждения в системата вече да се равняват не по средните заплати в бюджетния сектор (както е и досега), а по тези в обществения – както се изчисляват възнагражденията на депутатите. Но – това е положението.

ВСС да разпределя парите на съсловните организации

В проекта на Ревизоро има и друга, доста странна и, поне на пръв поглед, мракобесна идея. А именно, че: „Висшият съдебен съвет равностойно и пропорционално разпределя извънбюджетните средства, които постъпват от външни източници в професионалните организации“ и са свързани с финансирането на дейности по повишаване на квалификацията, техническата обезпеченост, утвърждаването на независимостта на магистратите.

Преведено, ще рече – всички пари от европроекти, издателска дейност, членски внос и др. на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и Българската съдийска асоциация да отиват в „обща“ каса, която ВСС по свой почин да дели! И Ревизоро не го отрича, оправдава го с благовидния мотив, че така щяло да се осигури „гарантирано финансиране“ за всички, защото иначе постъпленията в различните съсловни организации били различни. Без обяснения на какво основание ще дели дели приходи от различни, законно съществуващи организации! Отговор вероятно няма да му бъде и поискан. А наблюденията в парламентарните кулоари вече показаха, че Емил Димитров често комуникира с доскорошния финансист на ВСС, сега отговорник за съдебните имоти, прокурора Михаил Кожарев. Вероятно по негова инициатива в проектите на Ревизоро и на тримата от БСП фигурира и преминаването на съдебната охрана от Министерството на правосъдието към ВСС.

Орязване на съдийското самоуправление

Темата, очаквано, е застъпена в предложенията на ДПС, но отчасти и в тези на ГЕРБ.

Така в проекта на Четин Казак, впоследствие преповторен от група депутати от ДПС, се настоява за орязване на приетите на първо четене правомощия на пленумите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, а оттам и на останалите. Казак настоява да отпадне възможността съдиите да номинират и изслушват кандидатите за председатели. Настоява също на изричен запис, че общите събрания не могат да разглеждат въпроси от компетентността на председателя, както  и че неговите разпореждания по административни въпроси са задължителни за всички магистрати. Другата идея е командированите съдии не само да участват в общите събрания (както е в проекта на Екатерина Захариева), но и да получат право на глас в тях.

Депутатите от ГЕРБ начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов също са за корекции на съдийското самоуправление. В техния, по-мек, вариант се предлага занапред общото събрание на съда „да може“ да изслушва кандидатите за председатели и да изразява становище по тях. Зачертава се правомощието всички съдии заедно да определят нормите за натовареност и се заменя със запис, че общото събрание „приема правила за определяне на натовареността по предложение на председателя“.

Техни колеги от АБВ пък настояват вече да няма председатели на отделения, а тези функции да се изпълняват от зам.-председателите на съответния съд.

А Данаил Кирилов и сие от  ГЕРБ държан и на промени в НИП – че наред с директора, заместниците му също трябва да отговарят на изрично изброени изискания и да се избират от Управителния съвет на института.

Народните избраници от управляващото мнозинство засягат и темата за предсрочно освобождаване на изборен член на ВСС  („тримата големи“ не са в тази графа). А именно – процедурата за уволнение да започва по инициатива на 1/5 от депутатите (48) за техните избраници в съдебния съвет, или по инициатива на 1/5 от съдиите, прокурорите или следователите – за техните пратеници във ВСС.

Лустрация за магистратите днес?!

Бившият шеф на комисията по досиетата и настоящ депутат от ГЕРБ Методи Андреев също е влязъл в темата за съдебната реформа, индивидуално. На 27-а година от прехода той на практика настоява за лустрация на магистратите. А именно:  за всички съдии, прокурори, следователи, родени преди 16 юли 1973 г. задължително да се искат справки за принадлежност към бившата „Държавна сигурност“. И това да е сред условията за несъвместимост с професията.

Хубаво е човек да има кауза, дваж по-добре е обаче тя да е и разумна. След всичките „демократични метли“ в третата власт, това отдавна е в повече.

Част от депутатите са се посветили и на темата за съдебните заседатели.

Хамид Хамид от ДПС държи те да получават мининум заплатите на районни съдии.  Петър Славов от реформаторите излиза с инициатива кандидатите да се проверяват за наркозависимост. Колегата му Атанас Атанасов настоява при изчисляването на парите на заседателите да лиза и участието им в тайните съвещания по постановяване на присъдата.

Всички проекти за промени – тук.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Един коментар

 1. йордан

  и отново не се коментират правомощията на съдебните служители
  там кашата е уникална
  в момента имат нов класификатор, който не се различава съществено от предходния
  а абсурдността му е неповторима
  отново на специализираната администрация е отредено място на доведената сираче
  а те са гръбнака на административната дейност
  при желание мога да дам моята идея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.