Последни новини
Home / Законът / Достойни хора или престъпници са онези, които вадят на показ срамните тайна на властта?

Достойни хора или престъпници са онези, които вадят на показ срамните тайна на властта?

Defakto.bg
zx450y250_2750131[1]
Антоан Делтур, гражданинът на Европа за 2015 г., по време на делото срещу него заради извадените от него тайни договорки за по-ниски данъци на корпорациите.

Хората, които изнасят нелицеприятни тайни на икономическата и политическата власт, за обществото са герои, но в същото време европейското законодателство не може да предотврати  третирането им като престъпници. Тази тема е  дискутирана по време на сегашната пленарна сесия на  Европейския  парламент,   съобщи пресцентърът му. Поводи за дискусията – много, но един е особено ярък.

 На 29 юни 2016 г. Антоан Делтур, носител на Наградата за европейски гражданин за 2015 г. е осъден за кражба в Люксембург заради това, че е  предоставил  на медиите  документи, потвърждаващи сключването на споразумения за преференциално данъчно третиране на някои корпорации.

Скандалът, който избухна през ноември 2014 година, показа как Люксембург е помагал на над 340 големи международни компании, включително Епъл (Apple), Икеа (Ikea) и Пепси (Pepsi), да плащат по-малко данъци.
Прокуратурата настоя  двамата бивши служители на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Антоан Делтур и Рафаел Але да бъдат осъдени на 18 месеца затвор. Делтур заедно с колегата си бе  обвинен, че е  разкрил съдържанието на хиляди поверителни документи за корпоративни данъчни споразумения, което доведе до скандала „Люкслийкс“. Обвиняем по делото беше и журналиста Едуар Перен, на когото Делтур бе  предал поверителните документи.
С днешна дата  разкритията на подобни тайни договорки са в основата на разследванията на Европейския парламент  за корпоративното облагане и досиетата от Панама.  Факт е, че за да станат  обществено достояние съмнителни или порочни практики, често е нужно да изтече информация отвътре. Разкритията на Едуард Сноудън за електронното следене от американските служби накараха Европейския съд да обяви за невалидно споразумението между ЕС и САЩ за защита на данните на европейците на американски сървъри. Сега се водят преговори за ново споразумение с по-големи гаранции за безопасността на личните данни и Европейският парламент следи внимателно темата.

Европейският парламент призова страните членки да дадат закрила на Едуард Сноудън срещу преследването от властите в САЩ за шпионаж и кражба на държавна собственост.

Досиетата от Панама пък откриха завесата за света на кухите офшорни компании, които позволяват да се скрие реалният собственик на дружества и да се заблудят данъчните служби.

Самият Антоан Делтур привлече вниманието на ЕП с активната си гражданска позиция  и много депутати  го подкрепиха и  поздравиха за неговата смелост. Но не можаха да осуетят осъждането му в  Люксембург. Той и колегата му получиха 12-месечни  условни присъди, а журналистът бе  обявен за невинен.

 Повече защитата на хора, подаващи сигнали

През април  парламентът прие директива за търговските тайни, която осигурява на фирмите правни инструменти за защита срещу кражба или злоупотреби с важна за тях информация. Депутатите обаче подчертаха, че това законодателство не може да се използва за ограничаване на свободата на медиите или работата на журналисти, особено по отношение на разследвания и защита на техните източници на информация.  В директивата обаче  има твърде много слабости за защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, и критиците й, настояват за специално законодателство на ЕС.

През 2013 г. в доклад за борбата с организираната престъпност депутатите призоваха Европейската комисия да създаде всеобхватна програма за защита на лицата, изнасящи данни за нередности. Комисията обаче отхвърля идеята.  Европейският парламент поднови темата. Надеждата на критиците  на директивата  е, че  онези, които разкриват старателно укривани посегателства върху закона от  всички  области, ще получат адекватна закрила и ще  бъдат  третирани като  порядъчни граждани, а не съдени като престъпници.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.