Последни новини
Home / Законът / Захариева се отказа от номинацията „Почтен магистрат“

Захариева се отказа от номинацията „Почтен магистрат“

Defakto.bg

Министерството на правосъдието няма да връчи новоучредената годишна награда „Почтен магистрат“ поради малкия брой номинирани и гласували, съобщиха от ведомството.

Призът бе учреден на 16 април т.г. – датата на подписването на Търновската конституция от 1879 г. Той трябваше да бъде връчен на 13 юли т.г., когато се навършват 25 години от обнародването на Конституцията от 1991 г. Отличените магистрати щяха да получат диплом и плакет на Министерството на правосъдието.

Преди два дни Българският институт за правни инициативи представи своето изследване „Нагласи на магистратите за реформи в съдебната система в България“. От представителното допитване става ясно, че две-трети от прокурорите и повече от половината от съдиите НЕ СА СЪГЛАСНИ с тезата, че в йерархията на съдебната система израстват хората с най-добри професионални и морални качества. 64,9% от съдиите и 40,4% от прокурорите определят ниското доверие като основен проблем на съдебната система. Близо една-трета от магистратите изтъкват, че им липсва и мотивация.

Въпреки че изследването излиза едва сега, в Министерството отдавна наблюдава ниската самооценка на съдебната система по отношение на морал, етика, почтеност, е посочено в пресъобещение на министерството.

„Затова искахме наградата да получат магистрати, които са уважавани, достойни, допринасят с конкретните си действия за развиване и утвърждаване на конституционните права на гражданите, защитават правата на човека, утвърждават върховенството на правото, актовете им са обосновани и съобразени с достиженията на правната наука в съответната област“  Очакванията са били тази награда да  повиши самочувствието и самооценката на редовите магистрати, посочват от ведомството.

В рамките на срока за номинации за наградата ( 18 април-  05 юли)  са постъпили само пет предложения, а са гласували само седем души. Заради слабата активност  Министерството на правосъдието няма да връчи наградата „Почтен магистрат“.  “ Въпреки това смятаме, че е време в обществото да се говори не само за магистратите, които допринасят за ниския рейтинг на съдебната система, но и за тези съдии, прокурори и следователи, които вършат работата си безупречно, независимо, безпристрастно, съобразявайки се само със закона“, посочва правосъдното ведомство.

ПП.

Комисията, която е трябвало за разгледа  постъпилите предложения и да определи победителя, е съставена от безспорни авторитети – съдията в Съда на Европейския съюз Александър Арабаджиев,  конституционния съдия Румен Ненков, председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, декана на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов, съдията в Софийския градски съд Атанас Атанасов, председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов и журналистката от Българското национално радио Силвия Великова.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

2 коментара

  1. йордан

    жалко, Севдалин Божиков е достоен за наградата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.