Последни новини
Home / Законът / В.“Сега“ спечели дело срещу финансовото министерство за достъп до обществена информация

В.“Сега“ спечели дело срещу финансовото министерство за достъп до обществена информация

Defakto.bg

Финансовите обосновки към проектозаконите са служебна информация, но министерствата нямат право да отказват достъп до нея при надделяващ обществен интерес. Такъв е налице, когато с исканата информация се цели повишаване на прозрачността и отчетността.

Не е работа на журналистите и гражданите да доказват наличието на такъв интерес, а на ведомството, което отказва да даде достъп до исканата информация.

Това постанови Административният съд – София-град по заведено от „Сега“ дело срещу отказ на финансовото министерство да предостави достъп до финансовите обосновки към серия от проектозакони и постановления, съобщава вестникът.

„Сега“ поиска документите, позовавайки се на закона за достъп до обществена информация. Вестникът реши да изиска финансовите обосновки към 5 нормативни акта – 3 проектозакона и 2 постановления за отпускане на извънредни средства от хазната.

„Сега“ изиска разчетите за ефекта от одобрените м.г. от кабинета промени в Законите за корпоративното подоходно облагане, Закона за акцизите и данъчните складове и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както и обосновките към решения за отпускане на 110 млн. лв. на НКЖИ и други 55.8 млн. лв. извънредни разходи, в това число 30 млн. за оградата по българо-турската граница.

Има си основни принципи

Обосновките бяха изискани с цел да се онагледи нуждата от задължителното им публикуване още на етап обсъждане. Финансовото министерство обаче отказа да предостави тази информация с аргумента, че тя е служебна и няма самостоятелно значение. При такава информация ведомствата могат да откажат достъп, но само ако не е налице надделяващ обществен интерес.

Случаят е именно такъв, изтъква в решението си административният съд. Според съдия Миглена Николова финансовото министерство е следвало само да провери дали е налице надделяващ обществен интерес, каквато проверка не е била извършена.

Законът ясно дефинира кога интересът на обществото надделява над този на институцията за опазване на служебна информация – при случаи на разкриване на корупция и злоупотреба с власт или с цел повишаване на прозрачността и отчетността на публичните институции.

„Видно от самото заявление, вестникът се е позовал на основни принципи при управлението на публичните финанси като отчетност и отговорност, прозрачност и ефективност“ и узнаването на поисканата информация цели именно повишаване на прозрачността и отчетността“, изтъква съдия Николова.

Мнението на юриста:

„Решението на съда може да се превърне в прецедент при тълкуването на закона. Съдът постановява, че институциите следва да правят обективна оценка на исканията за достъп до информация, които целят да повишат прозрачността и отчетността. Искането на достъп до финансовите обосновки на законите целят именно това“, коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.