Последни новини
Home / Законът / Кадровици предлагат: ВСС да провери Ясен Тодоров

Кадровици предлагат: ВСС да провери Ясен Тодоров

Defakto.bg

Какво правят членове на Висшия съдебен съвет в ресторант на човек, свързан с организираната престъпност, и какви са отношенията им с този „ресторантьор“? Отговор на тези въпроси, отправени в сигнал до ВСС от директора и главния редактор на сайта „Биволъ“, търсят Соня Найденова и Калин Калпакчиев от съдебния съвет. Те са внесли предложение, включено в дневния ред на пленума на ВСС на 14 юли.

Дотук е известно и потвърдено, че на тържество на новоназначен районен прокурор в  ресторант „24“ в Поморие е присъствал Ясен Тодоров от ВСС. Потвърдено бе и присъствието на главния секретар на МВР Георги Костов. От предложението обаче излиза, че там може да са били и други кадри от ВСС.

Калпакчиев и Найденова казват: „На 21 юни 2016 г. до членовете на Висшия съдебен съвет е подаден сигнал от директора и главния редактор на сайта „Биволъ”. В сигнала се твърди, че в редакцията на сайта разполагат с информация за това, че на 3 юни 2016 г. членът на ВСС Ясен Тодоров, друг член на ВСС и магистрати са присъствали на празненство, организирано от прокурор Радост Бошнакова в гр. Поморие. Твърди се, че празненството се е провело в ресторант „24” в гр. Поморие, който е собственост на лице, свързано с организираната престъпност в района. Настоява се за проверка, която да установи членовете на ВСС и магистратите, които са присъствали на празненството и какви са отношенията им със собственика на ресторанта Пламен Петков.

Твърденията, че членове на ВСС и магистрати са присъствали на празненство при описаните в сигнала обстоятелства, при всички положения налагат извършване на проверка за установяване на верността им, тъй като пряко са свързани с авторитета на правосъдието и престижа на съдебната власт“.

Според двамата кадровици проверката трябва да се извърши от ВСС, защото по закон именно пленумът на съвета, а не Инспекторатът, е компетентен по въпросите, свързани със статуса на изборните членове, включително проверките за почтеност, независимост и спазване на основните етични норми на поведение.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.