Последни новини
Home / Законът / Кадровици предлагат: ВСС да провери Ясен Тодоров

Кадровици предлагат: ВСС да провери Ясен Тодоров

Defakto.bg

Какво правят членове на Висшия съдебен съвет в ресторант на човек, свързан с организираната престъпност, и какви са отношенията им с този „ресторантьор“? Отговор на тези въпроси, отправени в сигнал до ВСС от директора и главния редактор на сайта „Биволъ“, търсят Соня Найденова и Калин Калпакчиев от съдебния съвет. Те са внесли предложение, включено в дневния ред на пленума на ВСС на 14 юли.

Дотук е известно и потвърдено, че на тържество на новоназначен районен прокурор в  ресторант „24“ в Поморие е присъствал Ясен Тодоров от ВСС. Потвърдено бе и присъствието на главния секретар на МВР Георги Костов. От предложението обаче излиза, че там може да са били и други кадри от ВСС.

Калпакчиев и Найденова казват: „На 21 юни 2016 г. до членовете на Висшия съдебен съвет е подаден сигнал от директора и главния редактор на сайта „Биволъ”. В сигнала се твърди, че в редакцията на сайта разполагат с информация за това, че на 3 юни 2016 г. членът на ВСС Ясен Тодоров, друг член на ВСС и магистрати са присъствали на празненство, организирано от прокурор Радост Бошнакова в гр. Поморие. Твърди се, че празненството се е провело в ресторант „24” в гр. Поморие, който е собственост на лице, свързано с организираната престъпност в района. Настоява се за проверка, която да установи членовете на ВСС и магистратите, които са присъствали на празненството и какви са отношенията им със собственика на ресторанта Пламен Петков.

Твърденията, че членове на ВСС и магистрати са присъствали на празненство при описаните в сигнала обстоятелства, при всички положения налагат извършване на проверка за установяване на верността им, тъй като пряко са свързани с авторитета на правосъдието и престижа на съдебната власт“.

Според двамата кадровици проверката трябва да се извърши от ВСС, защото по закон именно пленумът на съвета, а не Инспекторатът, е компетентен по въпросите, свързани със статуса на изборните членове, включително проверките за почтеност, независимост и спазване на основните етични норми на поведение.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.