Последни новини
Home / Законът / Казусът „ДОСТ“ повтаря случая „ОМО Илинден“, казва адв. Михаил Екимджиев

Казусът „ДОСТ“ повтаря случая „ОМО Илинден“, казва адв. Михаил Екимджиев

Defakto.bg

 

ktb-255356[1]
Адвокат Михаил Екимджиев
Решението на Софийски градски съд е, меко казано, скандално. Това заявява пред „Стандарт“ адвокат Михаил Екимджиев по повод отказа на съдия Лилия Илиева от СГС да регистрира партия ДОСТ на Лютфи Местан, основно, защото името  й е турско.

„То ( решението)   показва брутално незачитане на основни конституционни права и свободи, визирам специално свободата на сдружаване и свободата на изразяване на мнение, които са защитени както от българската конституция, така и от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Това откровено е проявено или злоумишлено, или е изключително тежка професионална небрежност. Процедурно се надявам това безумно решение да бъде вразумено от Върховния касационен съд (ВКС). Ако това не се случи, решението неизбежно ще стигне до Европейския съд по правата на човека, в който има поне 2 осъдителни решения за България за подобни казуси. Първият е от 2001 г. по делото ОМО „Илинден“ срещу България. В него категорично беше изразен принципът на Конвенцията за правата на човека – че не може да се отказва регистрация на политическа партия заради идеите, визирани в нейния устав, камо ли заради абревиатурата на нейното наименование. Най-абсурдният мотив за отказа да бъде регистрирана партията на Лютви Местан е, че самата абревиатура „ДОСТ“ имала някакво значение на турски език“.

Разбира се, ако отказът бъде потвърден от ВКС, това ще бъде изключителен негатив и черна точка върху публичния имидж на България като европейска и правова държава, защото в рамките на ЕС такова безобразие е немислимо. Не може да бъдат игнорирани конституционни права с откровено идиотски мотиви, казва адвокатът.  Защото един опитен ерудиран съдия би могъл да намери поне по-разумно звучащи основания за своя отказ, а не такива мотиви, които са подигравка както с правото, така и със здравия разум, добавя той.

Информация на standartnews.com

Още: Съдът отказа регистрация на ДОСТ, съдийката е предубедена, заяви Местан

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.