Последни новини
Home / Законът / Все пак прокуратурата погна Кеворкян за антиромски речи (обновена)

Все пак прокуратурата погна Кеворкян за антиромски речи (обновена)

Defakto.bg

Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила постановления на Софийската районна и на Софийската градска прокуратура (СРП, СГП), с които е отказано  да се  образува досъдебно производство за антиромска реч на журналиста Кеворкян.  Преписката е образувана по жалби на журналистите Кремена Будинова и журналиста Спас Спасов. Двамата са представлявани от адвокат Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет. Съобщението е на БХК.

Основание за жалбата на Будинова и Спасов са публикации и авторски телевизионни предавания на Кеворкян: статии, озаглавени, съответно, „Боклуци“,[1] „Левски, Йото и циганите“[2] и „Циганското нахалство“[3]; и два броя на предаването „Всяка неделя“, излъчени на живо в ефира на „Нова телевизия“[4]. Първата статия е по повод разпространена в социалните медии снимка на трима непълнолетни роми в провокативни пози с портрети на български исторически личности. Кеворкян ги нарича „цигански животни“, пише за обявена от „тях“ срещу „нас“ „война“ и „гнусна касапница“; представя ги като заплаха за „българското“, която трябва да бъде наказвана от властите; нарича равните права на ромите „далавера“, която застрашавала правата на българите; твърди заговор на ромите срещу българите; че младежите от снимката били добре облечени, защото българите се грижели за тях в собствен ущърб; стигматизира ромите като сексуални насилници, твърдяната липса на репресия срещу които била „овчедушие“. Кеворкян представя ромите като подчовеци и в следващите си статии и предаванията.

СРП и СГП са отказали да образуват досъдебно производство срещу Кеворкян, защото според тях той не целял да подбужда към дискриминация, а изразил „гражданска и журналистическа позиция“, както и защото нямало данни за лица, които да са предприели действия на насилие, омраза или дискриминация срещу роми заради публикациите му.

Людмил Коюмджиев, прокурор в САП, обаче отменя постановленията на двете прокуратури, като необосновани и незаконосъобразни.

На първо място, прокурор Коюмджиев е преценил,  разлика от долустоящите прокурори, че са налице данни за престъпление по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс – проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин.

Апелативната поркуратура отчита общественото положение на Кеворкян като известен журналист, както и че речта му е разпространена до широк кръг лица чрез средствата за масова информация.  Прокурор Коюмджиев определя изявленията на Кеворкян като „враждебно изказване“ спрямо ромите, провокирало и насърчило отрицателни обществени нагласи, видно от коментарите под статиите. Съгласно постановлението свободата на изразяване на журналиста е неотносима, „тъй като с поведението му са засегнати и нарушени други права, а именно правото на защита срещу дискриминация като приоритетно право“. Прокурор Коюмджиев отчита и константната практика на Европейския съд по правата на човека, съгласно която речта на омразата не може да се ползва от защита по Член 10 от Европейската конвенция за правата на човека. Според САП речта на Кеворкян не е информативна и не прави обществено достояние конкретна обществено укорима постъпка на конкретни лица, а провокира вражда или омраза към ромския етнос.

На второ място, прокурорът посочва, че извършената предварителна проверка по случая е непълна. Освен това с постановлението на Софийска градска прокуратура са допуснати и други процесуални нарушения, тъй като вместо да обедини общо трите преписки по случая (и други лица са подали жалби срещу Кеворкян), прокуратурата е използвала отказа си по две от тях, за да обоснове отказ по третата: „Неправилно, заобикаляйки закона, е приет факта, че по отношение на същия случай има вече постановен отказ да се образува наказателно производство, което обстоятелство е послужило и за отказ да се образува наказателно производство по [преписката по жалбата на Будинова и Спасов]“, пише в постановлението на САП.

Материалите по преписките са върнати на Софийската районна прокуратура за: да се съберат по официалния ред публикациите на журналиста; да бъде изискана информация на какво – договорно или друго – основание материалите са публикувани от съответните медии; да се снемат обяснения от всички лица, подали сигнали за тези публикации; да се обединят всички преписки и да се изпълнят допълнителните предписани проверовъчни действия.

Постановлението на прокурор Коюмджиев е един от малкото адекватни актове на прокуратурата по случаи на расистка реч на омразата. Като цяло прокуратурата си затваря очите пред такива деяния, особено когато жертвите им са роми и особено когато дейците са добре поставени. Надяваме се, прокурорът да продължи така работата си в системата, която се отличава повече с институционален расизъм, отколкото с интелектуална честност по отношение на престъпленията от омраза“, заяви адв. Маргарита Илиева. ♦

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.