Последни новини
Home / Законът / След призив на Манолова: Депутатите променят три закона заради „частния съд“ в арбитража

След призив на Манолова: Депутатите променят три закона заради „частния съд“ в арбитража

Defakto.bg
Мая Манолова
Мая Манолова

Промени в три закона, които изключват потребителските спорове от правомощията на арбитражните съдилища, внесоха разноцветни депутати начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Това се случва след призива на омбудсмана Мая Манолова към доскорошните й колеги от парламента да сложат край на „пародията на правосъдие“, извършвана от арбитражни съдилища у нас.

Манолова обяви война на „мрежата от частни съдилища“, които по искания на битовите монополисти, на колекторски фирми, фирми за бързи кредити и др. осъждат гражданите без процес и без дори те самите да разберат за това. Пред правната комисия омбудсманът даде конкретни примери – само в едно от тези съдилища за година са осъдени 102 000 български граждани. Манолова лично извърши проверка и във Варна, където арбитраж скорострелно е осъдил десетки в полза на „ЕНЕРГО-ПРО“.

„Това е пълна пародия на правораздаване, но си осъден с окончателно решение, което не подлежи на обжалване. Гражданите спешно се нуждаят от защита“, обърна се омбудсманът към депутатите юристи.

И те са чули призива й и са внесли в деловодството на НС проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, Закона за защита на потребителите и в Закона за международния търговски арбитраж.

В ГПК от полето на арбитража изрично се изключват спорове, по които едната страна е потребител. Допуска се изключение само ако възлагането на арбитражен съд е изрично договорено между страните след възникването на спора. Предвидено е също, че съдът отказва издаване на изпълнителен лист на базата на нищожни арбитражни решения.

Промяна в Закона за защита на потребителите гласи, че всяка клауза в договор, сключен между търговец и потребител, с която възлагат на арбитражен съд решаване на спор между тях, е недействителна. Освен ако това е писмено договорено между тях след възникването на спора.

В Закона за международния търговски арбитраж се обявяват за нищожни подобни арбитражни решения, което служебно може да се констатира от СГС в производството за издаване на изпълнителен лист или от ВКС по молба на осъдения или по искане на прокурора. Предвижда се също занапред само арбитражни съдилища, вписани в специален регистър към Министерството на правосъдието, да могат да решават спорове между страните.

Подписите си под промените, инициирани от омбудсмана, са сложили Данаил Кирилов (ГЕРБ), Петър Славов от реформаторите, Филип Попов и Чавдар Георгиев от ДПС, Кирил Цочев, Мариана Георгиева, Лъчезар Никифоров от АБВ, Янко Янков и Станислав Атанасов от ДПС.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.