Последни новини
Home / Законът / Въпреки разделението, прокурорите ще кадруват съдии поне до есента

Въпреки разделението, прокурорите ще кадруват съдии поне до есента

Defakto.bg

Въпреки разделението на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии, “смесеното” кадруване ще продължи поне до есента.

Това стана ясно, след като съдийската колегия гласува атестациите и конкурсите за съдии да продължат да се управляват от общата Комисия по предложенията и атестирането до окончателното формиране на съдийската КАК. А това ще стане най-рано наесен.

Правилото обаче не касае прокурорите – те конституираха своята отделна Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) миналата седмица и ще се атестират и изпитват самостоятелно, без съдийско участие. Но дадоха знак, че “на две писти” явно ще кадруват и съдиите, засега.

Дотук се стига, след като съдийската колегия на ВСС дълго отлага избора на КАК, лъкатуши в правилата за числеността и статута й. В крайна сметка колегията прие въпросната комисия да е от 17 човека – 6 от ВСС и 11 “външни”, от които 2 избира пленумът на ВАС, а 9 – този на ВКС. ВАС набързо излъчи избраници. При ВКС беше по-сложно,  пред него бе поставено и условието петима от деветимата да са представители на петте апелативни региона. Съдийската колегия записа също, че за времето на мандата си – 1 г., с право на повторен, “външните” от КАК да напускат съдийската работа. В крайна сметка преди дни пленумът на ВКС избра 7 “външни” магистрати и обяви, че ще избере още 2 наесен. Стана ясно също, че магистратите от върховно ниво е горят от желание да се ангажират с тази дейност.

На този фон днес след ред обяснения, предложения, контрапредложения, в съдийската колегия се оформиха няколко виждания. Първо, че новите попълнения задължително трябва да са наказателен и търговски съдия от ВКС, защото иначе ще се провалят конкурсите за тази инстанция. Само че никой не може насила да накара върховните съдии да се кандидатират за КАК. Второ, кадри от колегията видяха бързо решаване на проблема – броят на “външните” в КАК да се намали с двама души и – няма проблем, комисията може да се конституира и заработи. Трето – КАК в непълен състав в никакъв случай нищо не може да направи, докато не се попълни дейностите по атестиране и конкурси трябва да се изпълнява от общата съдийско-прокурорска комисия.

Мнозинството в съдийската колегия избра третия.

 

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.