Последни новини
Home / Законът / Проф. Снежана Начева: Активният гражданин е юридически грамотен

Проф. Снежана Начева: Активният гражданин е юридически грамотен

Defakto.bg

  konstituciaКонституцията е извор на достойнство, но трябва да се чете и защитава, казва Иванка Иванова

Да бъде организирана  национална акция под наслов „България чете Конституцията“, това предложи  проф. Снежана Начева, бивш конституционен съдия  по време на Националната конференция „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права?“  Форумът се проведе в народното събрание и бе   организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Присъстваха  депутати, магистрати, професори и университетски преподаватели.

Проф. Начева цитира социологическо проучване от 2013 г. на „Юридически барометър“, според което 73,3% от българите искат промяна на Конституцията. На въпрос „Чели ли сте Конституцията“ едва 30 на сто отговарят положително. След изказването на бившия конституционен съдия бяха изнесени данни на НЦИОМ, според които тенденцията се запазва, посочва сайтът Топновини.

„Има един единствен отговор на въпроса кой може да бъде активен гражданин –  това е юридически грамотният човек. Всяка друга активност, която не е подплатена с юридическа грамотност, е едно фалшиво впечатление за гражданско поведение, което може да донесе повече вреди на обществото, отколкото ползи“,  заяви  проф. Снежана Начева.  Според нея при определена степен на политическа грамотност гражданите ще могат да селектират по-умело политиците.

По думите ѝ тази година е подходяща за организиране на акцията не само, защото има годишнина от учредяването на новата Конституция, а и защото е 70-та годишнина от създаването на българския републиканизъм.

„На днешния ден преди 25 години е приета Конституцията на България. Там пише, че всички сме равни, че живеем в правова държава, която е и Република. Извор на достойнство, но трябва да се чете и защитава“,  написа във Фейсбук Иванова, ръководител на Правната програма на „Отворен ообщество“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.