Последни новини
Home / Законът / Съдиите от Луковит поискаха за шеф прокурор, ВСС не го избра

Съдиите от Луковит поискаха за шеф прокурор, ВСС не го избра

Defakto.bg

Въпреки че се случи нещо невероятно – съдии поискаха прокурор да им стане шеф, съдийската колегия на ВСС отхвърли кандидата. Прецедентът се разигра на примера на Районен съд-Луковит.

За административен ръководител се бе кандидатирал само един – прокурорът от Тетевен Венцислав Вълчев. Той има стаж в държавното обвинение от 2006 г. насам, а преди това е бил следовател. Обичайно подобни номинации се възприемат на нож от съдиите. Тук обаче се оказа точно обратното – двамата работещи в РС-Луковит магистрати Владислава Цариградска и Майа Кирчева са депозирали становище в подкрепа на прокурора. Нещо повече – заявили са,  че след изслушването му са сигурни, че личната мотивация и професионалните качества на Вълчев ще му позволят да се справи със съдийската работа и поста на административен ръководител. Декларират също готовност да му оказват помощ и съдействие.

Пред съдийската колегия на ВСС Венцислав Вълчев описа какви срещи със съдиите в Луковит и в Тетевен е провел и от тях се е информирал за проблемите. Наблегна също, че познава района, защото кариерата му е преминала в него. Като основни свои цели кандидатът открои институционалното развитие на съда и най-вече оставането му на съдебната карта.

В Луковит в момента работят двама съдии, дами. Като едната от тях след спечелен конкурс вече е повишена в окръжния съд в Ловеч, но засега е командирована на старото си работно място. Другата не се е кандидатирала по лични причини.

Лозан Панов, Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Камен Иванов заявиха, че ще гласуват “за” прокурора, който иска да стане съдия. Мотивираха се с подкрепата на магистратите там, както и с факта, че Венцислав Вълчев очевидно ще бъде диалогичен ръководител и ще следва принципа “пръв сред равни”.

Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова обаче категорично заеха обратното становище – Вълчев не става за ръководител на съд, защото досега не е работил това. Бил колеблив и неубедителен, пък и нямало нужда на всяка цена да се избира административен ръководител (в други процедури същите оратори са заявявали точно обратното).

С 6 “за” срещу 7 “против” гласа Венцислав Вълчев не бе избран.

А опозицията реагира бурно. “Кого чакаме за Районен съд-Луковит?”, възкликна Галина Карагьозова. Разбира се, не поучи отговор.

“Абсолютkо бетонирахме практиката да не се съобразяваме с гласа на съдиите. Този избор бе прецедент – съдии да подкрепят прокурор и това очевидно не се хареса на мнозинството. Грозна история!”, обобщи Калин Калпакчиев.

Галя Георгиева реагира: казаното е “недопустимо, обидно и некоректно”.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.