Последни новини
Home / Законът / Съдиите от Луковит поискаха за шеф прокурор, ВСС не го избра

Съдиите от Луковит поискаха за шеф прокурор, ВСС не го избра

Defakto.bg

Въпреки че се случи нещо невероятно – съдии поискаха прокурор да им стане шеф, съдийската колегия на ВСС отхвърли кандидата. Прецедентът се разигра на примера на Районен съд-Луковит.

За административен ръководител се бе кандидатирал само един – прокурорът от Тетевен Венцислав Вълчев. Той има стаж в държавното обвинение от 2006 г. насам, а преди това е бил следовател. Обичайно подобни номинации се възприемат на нож от съдиите. Тук обаче се оказа точно обратното – двамата работещи в РС-Луковит магистрати Владислава Цариградска и Майа Кирчева са депозирали становище в подкрепа на прокурора. Нещо повече – заявили са,  че след изслушването му са сигурни, че личната мотивация и професионалните качества на Вълчев ще му позволят да се справи със съдийската работа и поста на административен ръководител. Декларират също готовност да му оказват помощ и съдействие.

Пред съдийската колегия на ВСС Венцислав Вълчев описа какви срещи със съдиите в Луковит и в Тетевен е провел и от тях се е информирал за проблемите. Наблегна също, че познава района, защото кариерата му е преминала в него. Като основни свои цели кандидатът открои институционалното развитие на съда и най-вече оставането му на съдебната карта.

В Луковит в момента работят двама съдии, дами. Като едната от тях след спечелен конкурс вече е повишена в окръжния съд в Ловеч, но засега е командирована на старото си работно място. Другата не се е кандидатирала по лични причини.

Лозан Панов, Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Камен Иванов заявиха, че ще гласуват „за“ прокурора, който иска да стане съдия. Мотивираха се с подкрепата на магистратите там, както и с факта, че Венцислав Вълчев очевидно ще бъде диалогичен ръководител и ще следва принципа „пръв сред равни“.

Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова обаче категорично заеха обратното становище – Вълчев не става за ръководител на съд, защото досега не е работил това. Бил колеблив и неубедителен, пък и нямало нужда на всяка цена да се избира административен ръководител (в други процедури същите оратори са заявявали точно обратното).

С 6 „за“ срещу 7 „против“ гласа Венцислав Вълчев не бе избран.

А опозицията реагира бурно. „Кого чакаме за Районен съд-Луковит?“, възкликна Галина Карагьозова. Разбира се, не поучи отговор.

„Абсолютkо бетонирахме практиката да не се съобразяваме с гласа на съдиите. Този избор бе прецедент – съдии да подкрепят прокурор и това очевидно не се хареса на мнозинството. Грозна история!“, обобщи Калин Калпакчиев.

Галя Георгиева реагира: казаното е „недопустимо, обидно и некоректно“.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите в Деня на независимостта: Да помним уроците на днешния ден и да не се борим помежду си, а за интересите на България

По случай 115 годишнината от провъзгласяването на българската независимост, Висшият адвокатски съвет поднесе   почитанията си …

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.