Последни новини
Home / Законът / Топалов откри нова „яма” в СГС – необразувани от години търговски и граждански дела (обновена)

Топалов откри нова „яма” в СГС – необразувани от години търговски и граждански дела (обновена)

Defakto.bg

Инспекторатът започва проверка, но не за всички

Необразувани от години граждански и търговски дела в Софийския градски съд е открило новото ръководство при проверка на входящия регистър. Става дума за подадени искови молби, по които нищо не е последвало.

Това стана ясно на заседание на съдийската колегия днес. Разгледано бе писмо на Калоян Топалов, с което той информира кадровиците за находката. Идентичен сигнал, оказа се, е получила и главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Пред ВСС тя заяви, че със случая вече се занимава инспектор.

Детайли, уви, не бяха назовани. Стана ясно обаче, че исковите молби са били игнорирани през 2013 г., когато за двете отделения отговаряше зам.-председателят на СГС Богдана Желявска. А проверката на Инспектората ще обхване точно определен период – от 1 март до 30 юни 2013 г., като ВСС незабавно ще бъде уведомен за резултатите. Това решение бе взето с 9 срещу 4 гласа. Задачата на проверката е „движението и администрирането на делата”.

Опозицията в съдийската колегия обаче изтъкна, че Топалов е съобщил и за случаи на необразувани дела след този период. И настоя за цялостна проверка на ставалото за цялата 2013 г. Калин Калпакчиев предложи също проверката да се извърши от ВСС, а не от Инспектората. Не бе прието.

Поредният скандален случай от битието на СГС е лъснал при преместване в служба „Регистратура“. Тогава са открити 7 оригинални документи, оставени на произвола на съдбата, научи De Facto Legal. Става дума за 1 арбитражно дело, 2 искови молби, една молба за откриване на производство по несъстоятелност, две разпореждания на зам.-председател на СГС, както и една молба за оттегляне на иска.

В писмото си Калоян Топалов е настоял да се провери спазени ли са законовите изисквания за образуване на дела и за случайното им разпределение, както и дали са налице предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност на „виновните“ лица.

Срещу Богдана Желявска по предложение на бившия правосъден министър Христо Иванов и на председателя на ВКС Лозан Панов имаше дисциплинарно дело за неуредиците в СГС по времето, когато е била част от ръководството му. С 2 срещу 1 гласа дисциплинарният състав реши, че Желявска е невинна, мнозинството в съдебния съвет отказа да я накаже. Сегашният министър Екатерина Захариева и Панов оспориха отказа пред Върховния административен съд. В момента делото е спряно в изчакване на тълкувателно решение на ВАС по дисциплинарните дела срещу магистрати.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.