Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев е новият шеф на спецпрокуратурата

Иван Гешев е новият шеф на спецпрокуратурата

Defakto.bg

Иван Гешев от Софийска градска прокуратура, нашумял като прокурорът на КТБ , е новият  ръководител на спецпрокуратурата.  Той бе избран на заседание на прокурорската колегия с  9 гласа „за“ и 1 „против“.

„Касае е се за един много сериозен и подготвен  професионалист с организаторски  дух,  който,  убеден съм, ще се справи с лошия микроклимат в тази прокуратура“,  обяви преди гласуването Румен Боев.

Михаил Кожарев също не пести положителни слова. Според него Иван Гешев излъчва професионална увереност и сила да се справи с проблемите на спецобвинението. След избора на прокурора,  главният прокурор Сотир Цацаров му пожела успех на горещия стол.

Гешев бе единствен кандидат за поста, след като на 11 юли   зам.-шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев  неочаквано се оттегли от надпреварата с мотива – лични причини.

Има над 17 години стаж в органите на съдебната власт. Професионалната си кариера е започнал  през май 1996 г. като следовател в Столичната следствена служба. От 17 април 2006 г. до 11 май 2012 г. е бил прокурор в  Софийска районна прокуратура, след което е преназначен в Софийска градска прокуратура, длъжност, която заема и до момента.

Около час бе необходим на прокурорските кадровици, за да вземат решението си.

„Не съм емоционално обвързан с проблемите на спецпрокуратурата и затова  смятам, че ще ми е по-лесно да постигна тяхното решаване“, заяви  Гешев в отговор на въпрос как ще  се  справи  с микроклимата там,  сериозно разклатен по времето на бившия й ръководител  Светозар Костов.  Той е сигурен, че няма да има „проблем с комуникацията“, защото по служба познава повечето си колеги и разчита на тяхната подкрепа.  В  концепцията си е  набелязал мерки за справяне със слабостите, една от  които са върнатите дела  и неуважените протести на спецпрокуратурата. „Недопустимо е да има  върнати дела над 40%,  50% неуважени протести по мерки за неотклонение и  четворно увеличение на броя на оправдателните присъди“, категоричен бе  прокурорът. По този показател специализираната прокуратура е на първо място в страната, нещо което ще се промени,  зарече се Гешев.

Има широко поле за работа, каза прокурорът в отговор на въпроса за натовареността с дела в спецпрокуратурата. Има и други много натоварени прокуратури, но с по-добри резултати, каза той и обеща „със собствени сили“ да се подобрят нещата.

Той обеща с работа да върне доверието на гражданите в спецобвинението,  доколкото  е възможно и в рамките на закона.  Към сегашната бройка на един заместник, ще настоява за още две длъжности,  като „по-голямата част от заместниците да са от специализираната прокуратура“.

Още „не е мислил кои да са  те“, но критериите са избора им ще са свързани с  високи професионални качества и умения да работят с хора.

На въпрос, като ръководител ще наблюдава ли дела, отговорът бе утвърдителен. „Смятам да се занимавам с нормална прокурорска дейност и да влизам  в съдебни  заседания.  Ако един административен ръководител се откъсне от прокурорската работа, ще му е проблем да усети нормалната атмосфера в колектива“, смята прокурорът. Той се вижда административен шеф и обикновен обвинител в  съотношение 50 на 50 .

Гешев заяви, че е запазил интереса си към делото „КТБ“,  което междувременно бе прехвърлено в  спецпрокуратурата.

 Внезапно, в инак спокойния избор, прехвърчаха искри между  Елка Атанасова и главният прокурор Сотир Цацаров. Атанасова зададе серия от въпроси на кандидата, а въпросът дали    лошият микроклимат толкова пряко влияе на качеството на работата,  сама определи като риторичен. Попита също кой според него трябва да проведе предлаганото от него обучение на прокурорите за работа по престъпленията свързани с тероризма, както и с какъв вътрешен акт, заявен от Гешев в концепцията му,  че ще издаде, за недопускане на съществени процесуални нарушения, водещи до връщане на делата.

Главният прокурор Цацаров, с раздразнение попита Атанасова  дали Гешев трябва да отговори на риторичния й въпрос ѝ я прикани да повтори питанията си, за да протече заседанието нормално.  В отговор на  Цацаров,  Атанасова отвърна: „То протича нормално, особено ако не модерирате въпросите ми и не правите коментар“.

Гешев настоя да отговори –  помнел въпросите.“Работил съм в колектив  с такъв нарушен микроклимат  и знам какво въздействие  оказва“,  заяви той. Потвърди,  че масово обученията на спецпрокурорите са чисто теоретични или „свещателни“. Обученията за тероризма може да се правят от Националния институт на правосъдието и от хора „с богат опит от българските служби от едно минало време“, завърши отговорите си Гешев.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.