Последни новини
Home / Законът / Кариерните бонуси за ВСС и Инспектората на косъм не минаха в правната комисия

Кариерните бонуси за ВСС и Инспектората на косъм не минаха в правната комисия

Defakto.bg

Правната комисия на НС захвана за второ четене новия пакет от промени в Закона за съдебната власт. И на косъм, с 8 гласа“за“, 2 „против“ и 8 „въздържали се“ отхвърли идеята след изтичането на мандата им членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите да получават кариерни бонуси – като се възстановяват на по-висока от предишната им длъжност в съдебната власт.
Автори на предложението са Емил Димитров-Ревизоро от патриотите и Чавдар Георгиев от БСП. Същите двама при предните промени в закона изравниха заплатите на кадровиците с тези на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор.
Зад идеята застана главният инспектор Теодора Точкова. Категорично „против“ кариерните бонуси се обяви председателят на ВКС Лозан Панов. Това е заобикаляне на конкурсното начало и ще доведе единствено до абсолютното желание на наградените с бонуси и високи заплати членове на ВСС да услужват на онези, които са ги избрали там, обяви Панов пред правната комисия. И добави, че така ще процъфти политическата корупция.
Патетичен бранител на бонусите се оказа Четин Казак от ДПС. „Не мога да разбера аргументите на противниците на кариерните бонуси, дали надделява колегиалната злоба и завист избраните във ВСС да бъдат санкционирани?! Това обслужва само онези, които имат краткосрочни планове за бърза кариера – 5 години в кадровия орган и чао, съдебна власт! Тези хора във ВСС трябва да бъдат стимулирани и да получат компенсация, че за 5 г. са се оттеглили от работата си“, рече Казак.
Член на ВСС не е привилегия и убежище, това е дискриминация към магистратите, които израстват чрез конкурси, опонира Петър Славов от реформаторите.
Ревизоро пък обяви, че ВСС не трябва да е непривлекателен. Пропускайки факта, че благодарение и на него кадровиците вече бяха щедро надарени с едни от най-високите заплати в държавата.
„Така магистратите ще бъдат водени от стимула да израснат не по правилата“, категоричен бе Калин Калпакчиев от ВСС. И напомни, че половината от съвета се избира не от съдебната власт, а от депутатите. „На вас ли трябва да даваме отчет?“, неясно защо скочи Явор Хайтов от БДЦ. „Не на нас, а на народа и на съдебната система“, отвърна Калпакчиев.
Кариерните бонуси ще стимулират онези, които искат само кариера, категорична бе правосъдният министър Екатерина Захариева. И напомни, че никой не е карал кадровиците насила да влизат във ВСС. „Те съвсем не са роби, нито са наказани, получават добри заплати, няма да имат проблем след изтичането на мандата им да израснат в кариерата. Но всичко останало ще е необяснима привилегия“, каза Захариева.
„За“ бонусите гласуваха от ДПС, БДЦ, БСП, патриоти. Реформаторите бяха „против“, ГЕРБ и АБВ се въздържаха.
Веднага след това бе одобрено правило, откриващо на кадровиците пътя към кариерите. То предвижда занапред след изтичането на мандата им членовете на ВСС получават оценка за дейността си по методика, приета от самия съвет и тя става част от атестацията им. Инспекторите пък ще бъдат атестирани по методика, приета от пленума на ВСС и от Инспектората. Така няма да има спънка те веднага да се включат в конкурси за повишение.
Правната комисия каза „да“ и на предложението на Явор Хайтов от БДЦ заплатите в Инспектората да се изравнят с тези във ВСС. Преди повишението при кадровиците така и беше. За това занапред главният инспектор ще взема колкото член на ВСС и „тримата големи“. А инспекторите – 90 % от неговата заплата. Екатерина Захариева повтори принципното си несъгласие с новите заплати във ВСС, но заяви, че след като те така или иначе бяха повишени, е редно да се повишат и тези на инспекторите. Не е ясно обаче какво мисли финансовото министерство по въпроса – въпреки поканата на Данаил Кирилов техен представител не дойде на заседанието.
Прието бе и предложението стажът в Инспектората да се зачита като магистратски при изплащане на обезщетенията за напускане на съдебната власт. В тези случаи магистратите вземат толкова заплати обезщетение, колкото прослужени години имат като такива, но не повече от 20.

Минаха и част от лустрационните предложения на Методи Андреев – кандидатите за инспектори да бъдат проверявани за принадлежност към бившата ДС. Същото изискване важи и за ВСС.

About Елена Енчева

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.