Последни новини
Home / Законът / Очаквано! И на второ четене секциите за вота в чужбина ограничени до 35

Очаквано! И на второ четене секциите за вота в чужбина ограничени до 35

Defakto.bg

Окончателно, във всяка държава извън България ще могат да се разкриват до 35 секции, като за изборните бюра извън дипломатическите и консулски представителства ще се искат 60 заявления. Това реши парламентът със 100 гласа „за“, 25 „против“ и 8 „въздържал се“ при второто окончателно гласуване на промените в Изборния кодекс.

Посланиците или консулите във всяка държава ще правят мотивирано предложение до Централната избирателна комисия (ЦИК) къде да има секции,  така че да бъде спазено ограничението. Крайното решение ще бъде на ЦИК.

Против текстовете  се изказаха депутати от ДПС и независими народни представители около Лютви Местан и нерегистрираната нова партия ДОСТ заради ограниченията на правата на българите в чужбина, най-сериозно на тези в Турция.  Броят на секциите там ще намалеят четири пъти, каза той.  Разделяте нацията на етнически българи и на етнически турци, коментира Местан и нарече измененията „опит да се замаже едно фашистко, етнонацистко изтъпление“.
В отговор Данаил Кирилов (ГЕРБ) представи ограниченията за гласуване на британски граждани, живеещи извън страната, и призова Местан да вземе отношение относно фашизма във Великобритания.
Властта се оказа по-сладка от правата на човека, отговори Местан.

 Четин Казак (ДПС) подчерта, че това е законопроектът на Патриотичния фронт, който ГЕРБ подкрепя, защото това е цената за стабилността на  кабинета.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев се обърна към ГЕРБ с думите: „Когато се навеждаш – и ти, и гръбначният ти стълб губят част от благородството си.“

Според лидера на ДСБ Радан Кънев 35 изборни секции са недостатъчни в част от чуждите страни. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ и Англия на последния вот. Радан Кънев (Реформаторски блок) отбеляза, че 200 хиляди българи ще сменят статута си – от живеещи в ЕС в живеещи извън границите на Съюза по волята на техния домакин Великобритания. Някой за това сетили се, попита той.  Данаил Кирилов бе категоричен, че режимът за гласуване е същият без значение дали Англия ще е в или извън ЕС

Още при първото четене стана ясно, че никакъв шанс няма да имат предложенията на ДСБ и независимия Георги Кадиев, които настояваха за създаване на МИР “Чужбина“,  възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от  100 избиратели, както и създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства. Предизвестен  отказ получиха и предложенията на ДПС за неограничен брой секции.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.