Последни новини
Home / Законът / Волен глобен с 1000 лева за обидно отношение към ромите

Волен глобен с 1000 лева за обидно отношение към ромите

Defakto.bg

 Определението „мангал“ накърнява достойнството на етноса,  обяви  КЗД.

 

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е наложила глоби в размер на 1000 лв. на председателя на партия „Атака“, Волен Сидеров, както и на  журналист от вестник „Атака“ заради публикация със заглавие „Мангали убиха българин в Гент“. Статията е публикувана във вестника през октомври 2014 г. КЗД се самосезира, се е самосезирала след сигнал на Българския хелзинкски комитет.

Производството е за а две публикации в един и същи брой на вестни според  комисията обаче само първото от двете заглавия е в нарушение на антидискриминационното законодателство.

Пред КЗД Сидеров , който е и главен редактор на вестника, е  обяснил, че смята  думата „мангал“ за жаргонно обозначение – „неутрален синоним на циганин“.

Съставът на комисията обаче е приел, че  думата „мангал“, като нарицателно за представителите на ромския етнос, е пейоративен епитет, който накърнява достойнството на ромите. По тази причина КЗД е  установила нарушение на забраната за тормоз, установена в Закона за защита от дискриминация. По смисъла на този закон „тормоз“ е „всяко нежелано поведение на основата на защитени признаци, изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда“.

Според комисията обаче, думата „мургав“ често се използвала за определяне на външния вид на човек с тъмна кожа и не е била свързана с принадлежност към етническа група.

Освен че налага глоби на Сидеров и автора на статиите, КЗД им издава и задължителни предписания да не допускат  дискриминация в бъдеще. Двамата имат едномесечен срок от получаване на решението, за да уведомят комисията за изпълнението на тези задължителни предписания.

„Позитивно е, че КЗД сама се сезира и ефективно санкционира обидите по адрес на ромите“, заяви адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет.

„КЗД обаче не разпознава като нарушение етническото стереотипизиране на престъпността, т.е. тенденциозното представяне на ромите като престъпници. И в двете статии изрично е посочен етносът на твърдени извършители на престъпления, без това да има значение за информацията. Това, разбира се, се прави избирателно само по адрес на ромите, а когато българи са твърдени извършители, техният произход не се споменава. Тази злонамерена селективност гради образ на ромите, който да затвърждава антиромските предразсъдъци в обществото на принципа на омагьосан кръг. Негативното стереотипизиране на ромите в медиите е инструмент за поддържане на изолацията им в обществото. КЗД би следвало да утвърди практика на санкциониране на тази форма на подбуждане към дискриминация“, допълни адв. Илиева.

Решението на комисията подлежи на обжалване пред Административен съд София-град. ♦

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.