Последни новини
Home / Законът / Поискана проверка за „чистота на контактите“ отприщи „падението” на ВСС

Поискана проверка за „чистота на контактите“ отприщи „падението” на ВСС

Defakto.bg

„Боза!”, викаше главният прокурор, „Къде се намирате?!”, присъедини се представляващият Узунов

Поискана проверка за „чистота на контактите” на членове на ВСС отприщи буря от страсти, зачерта и помен от добрия тон и открои особености на характера, а и на възпитанието на част от кадровиците. С две думи – тотално разкри „падението” (по думи на главния прокурор) на съдебния съвет

Поводът – Соня Найденова и Калин Калпакчиев предложиха ВСС да провери празненството в ресторант „24” в Поморие, на което е присъствал и кадровикът Ясен Тодоров. Двамата се позоваха на сигнал на главния редактор на сайта „Биволъ” до  ВСС, че собственикът на въпросния ресторант Пламен Петков е свързан с организираната престъпност в региона. „Твърденията, че членове на ВСС и магистрати са присъствали на празненство при описаните в сигнала обстоятелства, при всички положения налагат извършване на проверка за установяване на верността им, тъй като пряко са свързани с авторитета на правосъдието и престижа на съдебната власт“, мотивираха се Найденова и Калпакчиев.

Обиден съм! Няма връщане назад!

Доскорошният шеф на етичната комисия на ВСС, а сега на тази на прокурорската колегия Ясен Тодоров обяви, че си прави отвод от това обсъждане и гласуване. Заяви, че е огорчен, че както е тръгнало вече можели да го изкарат и за виновен за манипулация на конкурс, спечелен от дъщеря му (става дума за конкурс за младши прокурори, чиито резултати излязоха наскоро). „Можеше да имаме колегиални отношения, но вече това явно е невъзможно! Връщане назад няма”, обяви Тодоров.

Юлиана Колева обяви предложеннието за проверка за „пресилено”. И изброи факти, проверени явно в последните дни – след депозираното предложение на Найденова и Калпакчиев. Празненството е било организирано от районния прокурор на Несебър Радост Бошнакова по повод встъпването й в длъжност. Прокурорката избрала именно Поморие, а не Несебър, за да не бъде заподозряна във връзки с хора с нечисто минало. На тържеството не е имало външен човек, само прокурори, сметката е била платена – т.е. никой не е бил почерпен от собственика на ресторанта.

Медии и Христо Иванов създали скандала

Този път главният прокурор Сотир Цацаров не напусна заседанието предсрочно и остана за обсъждането на щекотливата тема. Нещо повече – за пореден път, за съжаление, даде воля на емоции за сметка на аргументите.

Първо, направи оценка не на станалото в Поморие (независимо в каква посока, дори и че нищо позорно не се е случило), а на онези, които искат да се внесе яснота в ситуацията. „Очевидно не става дума за честта на магистрата, а да се създаде поредния скандал, да се разнесе от „Биволъ”, „Капитал”, „Дневник”, „Медиапул”, където вие намирате изява. В тази поредност това са медиите, които се занимават с тези скандали. И Христо Иванов”, обви Цацаров.

Второ, направи персонални характеристики на предложителите. „Поведението на Калин Калпакчиев изисква уважение, той е последователен”, иронично коментира главният прокурор. В мен буди въпроси странната метаморфоза на г-жа Найденова – от защитата на едни идеи премина на други”, каза Цацаров.

Даде все пак малко пояснения и за конкретния случай – той, както и правосъдният министър Екатерина Захариева също са били поканени от прокурор Бошнакова на празненството й, но не са отишли. Цацаров обаче изрично се поинтересувал кой ще е там и кой ще плати сметката.

Последва залп от полуриторични въпроси. Като: „Бихте ли казали как проверихте чистотата на собствениците на последното заведение, където отидохте?”. „Може ли човек навсякъде да проверява, обяснете ми да знам, дайте ми тези правила, за да ги спазваме, другият вариант е да се храня само вкъщи. Вие (към Калпакчиев) къде ядете?”  „В „Икея”, отвърна Калпакчиев. „Личи ви”, коментира Цацаров..

За двойния аршин

Ако етичната комисия на прокурорската колегия беше проверила и изнесла фактите, които се представят днес, въпросът вече щеше да е закрит, опита да се върне на темата Юлия Ковачева. Тя бе категорична – налице е двоен аршин. Публикациите в едни медии предизвикат гняв, но други, които нападат също членове на ВСС – скрито задоволство. И те не се възприемат като „вражески” и изразители на „някакви интереси”.

„Въпросът извън конспирациите и обидите е какво трябва да е поведението на съдията, на прокурора. Във всички правови държави има някакви стандарти за това. Нямам самочувствието да ги пиша, както г-н Цацаров ме призова. Ше ви цитирам покойния Румен Янков: „Съдийската професия е голгота – тя включва самотата, изтощителността на усилията, лишенията и т.н., но и нещо важно – че не бива да се оплакваш, защото не бива да е друго, ако е, значи има грешка”, отговори на критиците си Калин Калпакчиев. Докато бе взел думата, главният прокурор тръгна да излиза. „Най-добре е май да замълча, след като пак се излиза и Румен Янков не е интересен”, иронизира Калпакчиев. „О, не, излизам по служба, г-н Калпакчиев, хич не си мислете, че е заради вас. А Румен Янков съм го чел и сте много далеч от него!”, разгневи се Цацаров.

Да сложим край на унижението

След тази буря се намеси Галина Карагьзова с продължение на темата за двойния стандарт. И обяви как по ред публикации са образувани проверки. Какви?, скочи Цацаров. Срещу Калин Калпакчиев, Лозан Панов и други, отвърна Карагьозова. „Боза!  Падение! Внесете го на следващото заседание на пленума и ще заявя съвсем същото!”, викна главният прокурор.

Представляващият Димитър Узунов пък на висок глас тръгна да прекъсва Карагьозова, тя му се сопна. „Къде се намирате! Само вкъщи могат да ми държат такъв тон!”, развика се и Узунов. Същото: „Този тон вкъщи!” заяви и на Соня Найденова, при опита й да вземе думата. Тук не издържа Камен Иванов и предупреди Узунов да внимава в обръщението към дамите.

„Да гласуваме и да прекратим унижението на ВСС! Начинът, по който се отнасяме един към друг не подобава на стила на един магистрат. Ако продължим така, представете си как ли ще изглеждат магистратите в очите на хората, след като ние сме техните представители”, закри дебата Лозан Панов.

С 20 гласа „против” и едва 3 „за” (Калпакчиев, Найденова, за изненада и Румен Боев) съветът отказа проверка на случая „Поморие”, защото фактите вече са изяснени.

А за онемялата публика изводът бе един – кадровиците стигнаха дъното.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Един коментар

  1. Николай

    „…кадровиците стигнаха дъното“ това не е вярно, дъното е много далеч. Освен ако не говорите за нещо тип блато, където пропадането е постоянно 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.