Последни новини
Home / Законът / Правната комисия „пусна” съдийското самоуправление със страстна съпротива

Правната комисия „пусна” съдийското самоуправление със страстна съпротива

Defakto.bg

Промените в съдебния закон втори ден срещат страстна съпротива в правната комисия на парламента. След като вчера от ДПС, БСП, БДЦ и патриоти яростно се бориха за кариерните бонуси на кадровици и инспектори, днес тотално отрекоха въвеждането на съдийското самоуправление – същностен акцент в законопроекта.

На нож бяха посрещнати предложенията общото събрание на съда да може да номинира председатели и да изслушва кандидатите за поста, да изслушва кандидатите за зам.-председатели, ежегодно да обсъжда и приема доклада на председателя за работата на съда.

Шок и ужас

Четин Казак видя в това световен заговор и катастрофа. Номинирането на председатели от съдиите нарушава конституцията, изземва правомощия, създава зависимост и опасност от бламиране на административните ръководители, изреди депутатът от ДПС.

А нататък ситуацията странно взе да повтаря случилото се във ВСС няколко часа по-рано днес, когато отговорни фактори викаха и обвиняваха колеги.

Фитила на Казак бе подпален от опита на Калин Калпакчиев от ВСС да обясни, че съдът, за разлика от армията и прокуратурата не е пирамидална структура, съдиите са равни, председателят не им е командир и те не са му подчинени. А докладът на председателя е за работата на всички съдии е най-естественото нещо е те да го обсъдят.

„Не ни натрапвайте работната група, в която сте участвали и какво сте говорили там, тук е органът, който решава! Не смесвайте понятия като правораздаване и административно ръководство. Председателят ръководи всички, не само служителите.. Може ли някой да взема думата без разрешение на председателя на съда?”, избухна Казак.

„Може, разбира се, не сме 1984 година по Оруел!”, отвърна Калпакчиев.

„Това е манипулация!”, не се даде Казак.

Председателят на ВАС Георги Колев скастри опозиционера Калпакчиев, че парламентът не е ВСС и да уважава депутатите. Но самият той, оказа се, не вижда нищо лошо в това съдиите също да могат да номинират председатели, нито да изслушват предлаганите заместници. Обяви се обаче против смесването на административни правомощия на общо събрание и на председател.

Председателят на ВКС Лозан Панов се определи като твърд привърженик на самоуправлението, но „с баланс”. И даде пример от сегашната си практика как разпореждането му за преместване на 700 дела от търговската в гражданската колегия на ВКС, за да се избегне мудното правосъдие, не е било посрещнато радушно. Панов обаче бе категоричен – номинирането на кандидати за председател не е кадруване, не изземва правомощията на ВСС и той го подкрепя.

„Обосновано предположение” за противоконституционност

Чавдар Георгиев от БСП, друг виден опонент на идеята, запита защо на независимите съдии им е да се самоуправляват и какво щели да управляват. Сам си даде отговор: остава с „обосновано предположение”, че някой искал да наложи контрол. Пък и номинирането било противоконституционно, защото по решение на КС от 2002 г. общите събрания не могат да кадруват. Ако ли пък тръгнат да го правят, това ще блокира работата на съда. Апокалипсисът, в прочита на Чавдар Георгиев е: „Ако общото събрание приеме някакво безумно решение под натиска на група съдии под влияние на извънсъдебни фактори, какво става?!”

В „реплика под формата на цитат” председателят на правната комисия Данаил Кирилов изчете пасажи от решение № 13 на КС от 2002 г.: „Общите събрания не могат да са кадровици на съдебната система”.

Четин Казак тутакси вмъкна нова заплаха: „Давате инструмент на съсловна организация (прицел на гнева му очевидно е Съюзът на съдиите) да парализира работата на съда. Водите към партизиране чрез съсловните организации на органите на съдебната власт!”

Номинирането не е кадруване, охлади този ентусиазъм бившият конституционен съдия Благовест Пунев, начело на работната група по промените.

Общите събрания предлагат, но не решават, решава ВСС и правомощията му не са иззети, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева. „Не приемам обвиненията за диктат, дори изследване на СУ показа, че редовите магистрати силно подкрепят възможността да им се даде право на становища по възлови въпроси, което не е изземване на правомощията на председателя, решенията ще са негови”, категорична бе Захариева. „Всички тези предложения са в изпълнение на актуализираната стратегия за съдебна реформа, която вие, господа народни представители, приехте!”, напомни министърът.

Последва гласуване. Правната комисия пусна съдийското самоуправление към пленарна зала отново с минимално мнозинство. Така 8 от депутатите-юристи се обявиха за зачертаването на тези текстове (ДПС, БСП, патриоти, БДЦ), 8 бяха против (ГЕРБ и реформатори), трима от АБВ и ГЕРБ се въздържаха.

Битката в пленарна зала очевидно ще е жестока.  Правната комисия продължава с проекта идната седмица.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.