Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет закри темата „Благоевград“

Съдебният съвет закри темата „Благоевград“

Defakto.bg

С 13 срещу 1о гласа Висшият  съдебен съвет отново отказа да назначи проверка в окръжния съд в Благоевград. И окончателно закри темата с аргумента, че каквото е имало да се проверява, вече е проверено. Край.

„С проверката щяхме да направим услуга на магистратите, които работят там. Сега напрежението между тях ще остане“,  обобщи прокурорът Магдалена Лазарова.

Какво се искаше този път?  Съветът да възложи на дирекцията си „Вътрешен одит” да провери начина на назначаване на съдебни служители,  финансирането и разходването на средства от бюджета на съда с различен характер и общо администрирането му от 1 януари 2010 г. до 12 юни 2016 г. т.е. в първия мандат на председателя Катя Бельова, през юни повторно избрана на поста от ВСС.

Мотивът – преди да й даде втори мандат, съветът не е направил оценка на първите 5 г. от управлението на Бельова, нито е анализирал състоянието на окръжния съд. В същото време при изслушването й са излезли данни за различни по характер нарушения – административни, бюджетни, управленски. И най-вече – с решение на пленума на ВСС от 23 юни т.г. на „Вътрешен одит“ е възложена такава проверка, но на „враждебния“ на Бельова районен съд в Благоевград. По повод една дограма, поставяна при идентични условия от една и същ фирма и в двете съдилища.

Вносителите са обичайните – Калин Калпакчиев и Соня Найденова. Отделно двамата бяха поискали от съдийската колегия да провери наистина ли случайно се разпределят делата при Бельова, но на предишното заседание не се стигна дотам. А резултатът и на тази инициатива след днес е предизвестен.

Галя Георгиева заяви, че случайното разпределение вече е проверявано от Инспектората. Други кадровици от мнозинството не видяха повод одитът да се заинтересува от окръжния съд.

Освен от обичайните опозиционери, този път искането за проверка бе подкрепено и от представляващия Димитър Узунов, „за“ гласуваха също Юлиана Колева, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова от прокурорската колегия. Противниците обаче се оказаха повече.

„Ще използвам рефрена за Картаген и няма да спра да повтарям: проверка на Благоевград трябва да се извърши“, каза след гласуването Калпакчиев.

 

 

 

решение

 

 

ПРОЕКТ

 

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

                                      Р  Е  Ш  И:

 

ВЪЗЛАГА на дирекция „Вътрешен одит” на Висшия съдебен съвет, на основание глава V от Правилника за организацията на дейността на Висшия съдебен съвет и неговата администрация, да организира и извърши проверка на Окръжен съд – Благоевград за начина на назначаване на съдебни служители, за финансирането и разходването на средства от бюджета на съда с различен характер и общо за състоянието на съда по отношение на административната дейност за периода 01.01.2010 г. – 12.06.2016 г.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.