Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени по-високите цени на винетките

ВАС отмени по-високите цени на винетките

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени поскъпването на винетките, което е в сила от 10 декември м.г. Най-популярното увеличение е на годишните винетки за леки автомобили, които скочиха от 67 на 97 лв.

С решение от вчера Светлозара Анчева и Мадлен Петрова от ВАС приемат, че промяната на Тарифата за таксите, гласувана с постановление на МС, е приета в нарушение и на Конституцията, и на Закона за нормативните актове и отменят постановлението. А Министерският съвет трябва да плати 2530 лв. разноски на един от жалбоподателите Николай Филев и 30 лв. разноски на Центъра за законодателни оценки. Несъгласен с мнозинството е председателят на състава Йордан Константинов.

Решението не е окончателно и може да бъде оспорено пред петчленка на ВАС. Ако няма обжалване или втората инстанция потвърди отмяната, решението ще влезе в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник”. Т.е. оттогава ще важат старите, по-ниски цени на винетките.

Делото във ВАС бе образувано по жалби на Николай Филев, Тодор Тодоров, Борислав Райчев, Сдружение “Силна икономика Лоялна алтернатива (СИЛА)“, Центъра за законодателни оценки и други с мотива, че тарифата е променена без обосновка и обществено обсъждане, както и без задължителното съгласуване с останалите ведомства. Върховната административна прокуратура също откри куп нарушения при промяната на тарифата.

Твърденията на МС, че всички правила са спазени, не бяха доказани, категорични са тримата от ВАС. Нарушен е принципът на чл. 60, ал.1 от Конституцията за съразмерност на таксите, тъй като повишаването на винетките не е съобразено нито с реалното увеличение на стойността на ремонтите и изграждането на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и на юридическите лица, сочат върховните съдии. Нещо повече, заобиколени са дори препоръки на Световната банка, представени от МС като доказателство по делото.

Извън това са погазени изискванията на Закона за нормативните актове за предварително публикуване и обществено обсъждане на проекта, той не е съгласуван с останалите ангажирани институции, няма и мотиви за промяната на цените.

Въпреки че решението на ВАС е от вчера, то още не е публикувано в самия сайт на съда. От четвъртък там стои обозначение, че „документът е в процес на обезличаване на лични данни”. На това се казва публичност на съдебния акт!

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди 17 години “лишаване от свобода” на Веселина Гинева за убийство на бившия й съпруг

ВКС потвърди наказанието от 17 г. „лишаване от свобода“ на Веселина Гинева за убийството през …

Дефицит от 74 854 лева в осигурителна каса “Адвокат” установи новото ръководство на САК

Дефицит от 74 854, 88 лева в Осигурителна каса “Адвокат” е открило новото ръководство на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.