Последни новини
Home / Законът / Манолова в писмо до Борисов и Цачева: Екотаксите са скочили 10 пъти. Намалете ги!

Манолова в писмо до Борисов и Цачева: Екотаксите са скочили 10 пъти. Намалете ги!

Defakto.bg

60 млн. лева годишно потъват в частни фирми, които нямат нищо общо с опазване на околната среда, сочи омбудсманът в писмо Цецка Цачева и Бойко Борисов

Омбудсманът Мая Манолова отправи  препоръка до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов да бъде намален размерът на екотаксите, които  КАТ изисква при регистрация на нов автомобил. Манолова настоява и за въвеждането на публичност и прозрачност по отношение на тяхното събиране и разходването им.

Препоръката е отправена днес, петък,  след сигнали до омбудсмана от  недоволни  граждани. “ Моментът да бъдат направени исканите промени е подходящ, тъй като събирането на екотаксите се регламентира в Закона за управление на отпадъците, който е в процедура по разглеждане на закон за изменението и допълнението му, казва  общественият защитник.
„В институцията на омбудсмана се получиха жалби от граждани срещу събирането и разходването на т.нар. екотакси (продуктовите такси, които се плащат при първоначална регистрация на автомобил с цел бъдещо рециклиране на излезли от употреба МПС), чиято цена за последните три-четири години драстично се е увеличила близо 10 пъти. От 30 лв. – 50 лв. през 2012 г. до 275 лв. към настоящия момент“, пише в писмото си Мая Манолова.
Тя се позовава на жалбоподателите, които твърдят, че тези такси не отиват в държавния бюджет или за опазване на околната среда, а се събират от две-три частни организации за рециклиране и оползотворяване на излезли от употреба МПС.
„Годишно около 230 000 българи внасят такава такса при регистрация на нов автомобил, тоест около 60 млн. лв., събрани от тези такси, постъпват в гореспоменатите организации, при това за дейност, която е сама по себе си печеливша, тъй като им носи икономическа изгода“, категорична е Манолова.
„При извършена от мен и моите експерти проверка в град Монтана, след постъпил сигнал от граждани, се оказа, че в цяла Северозападна България тези средства се събират само от една организация, чиито офиси са разположени в сградата до КАТ. Гражданите не знаят на кого и защо плащат, а тези, които са се интересували, твърдят, че средствата не се използват за рециклиране“, допълва омбудсманът.
Тя се позовава и на анализ на европейската практика, която показва, че в най-бедната страна-членка на ЕС – България, тази такса е най-висока, а в Германия, например, такава не се събира.
„Във връзка с изложеното и на основание чл. 42 от Правилника за организацията и дейността на омбудсмана, като застъпник за правата и свободите на гражданите, отправям настоящата препоръка за промени в Закона за управление на отпадъците, които да гарантират, че средствата, събирани от екотакси, ще се използват за опазване на околната среда; ще доведат до реална конкуренция на пазара на екотакси и дейностите по рециклиране на излезли от употреба МПС или участие на държавата в тях, с което ще се постигне намаляване на екотаксите до размера им през 2012г и ще осигурят публичност и прозрачност при изразходване на средствата“, посочва омбудсманът.

Препоръката до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до премиера Бойко Борисов вижте тук: http://www.ombudsman.bg/public-positions/

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.