Последни новини
Home / Законът / Манолова в писмо до Борисов и Цачева: Екотаксите са скочили 10 пъти. Намалете ги!

Манолова в писмо до Борисов и Цачева: Екотаксите са скочили 10 пъти. Намалете ги!

Defakto.bg

60 млн. лева годишно потъват в частни фирми, които нямат нищо общо с опазване на околната среда, сочи омбудсманът в писмо Цецка Цачева и Бойко Борисов

Омбудсманът Мая Манолова отправи  препоръка до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов да бъде намален размерът на екотаксите, които  КАТ изисква при регистрация на нов автомобил. Манолова настоява и за въвеждането на публичност и прозрачност по отношение на тяхното събиране и разходването им.

Препоръката е отправена днес, петък,  след сигнали до омбудсмана от  недоволни  граждани. “ Моментът да бъдат направени исканите промени е подходящ, тъй като събирането на екотаксите се регламентира в Закона за управление на отпадъците, който е в процедура по разглеждане на закон за изменението и допълнението му, казва  общественият защитник.
„В институцията на омбудсмана се получиха жалби от граждани срещу събирането и разходването на т.нар. екотакси (продуктовите такси, които се плащат при първоначална регистрация на автомобил с цел бъдещо рециклиране на излезли от употреба МПС), чиято цена за последните три-четири години драстично се е увеличила близо 10 пъти. От 30 лв. – 50 лв. през 2012 г. до 275 лв. към настоящия момент“, пише в писмото си Мая Манолова.
Тя се позовава на жалбоподателите, които твърдят, че тези такси не отиват в държавния бюджет или за опазване на околната среда, а се събират от две-три частни организации за рециклиране и оползотворяване на излезли от употреба МПС.
„Годишно около 230 000 българи внасят такава такса при регистрация на нов автомобил, тоест около 60 млн. лв., събрани от тези такси, постъпват в гореспоменатите организации, при това за дейност, която е сама по себе си печеливша, тъй като им носи икономическа изгода“, категорична е Манолова.
„При извършена от мен и моите експерти проверка в град Монтана, след постъпил сигнал от граждани, се оказа, че в цяла Северозападна България тези средства се събират само от една организация, чиито офиси са разположени в сградата до КАТ. Гражданите не знаят на кого и защо плащат, а тези, които са се интересували, твърдят, че средствата не се използват за рециклиране“, допълва омбудсманът.
Тя се позовава и на анализ на европейската практика, която показва, че в най-бедната страна-членка на ЕС – България, тази такса е най-висока, а в Германия, например, такава не се събира.
„Във връзка с изложеното и на основание чл. 42 от Правилника за организацията и дейността на омбудсмана, като застъпник за правата и свободите на гражданите, отправям настоящата препоръка за промени в Закона за управление на отпадъците, които да гарантират, че средствата, събирани от екотакси, ще се използват за опазване на околната среда; ще доведат до реална конкуренция на пазара на екотакси и дейностите по рециклиране на излезли от употреба МПС или участие на държавата в тях, с което ще се постигне намаляване на екотаксите до размера им през 2012г и ще осигурят публичност и прозрачност при изразходване на средствата“, посочва омбудсманът.

Препоръката до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до премиера Бойко Борисов вижте тук: http://www.ombudsman.bg/public-positions/

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.