Последни новини
Home / Без категория / Проф. дюн Цветана Каменова – удостоена с Отличителния знак на Председателя на БАН

Проф. дюн Цветана Каменова – удостоена с Отличителния знак на Председателя на БАН

Defakto.bg
Цветана Каменова, грамота
Отличието

 

Акад. Стефан Воденичаров  удостои  проф. дюн Цветана Каменова с Отличителния знак на Председателя на БАН на церемония, в сградата на БАН.  Наградата се дава като признание за заслугите й в областта на международното публично и частно право и правото на ЕС и на международната защита на правата на човека.

На церемонията по връчване на отличието акад. Воденичаров  припомни, че проф. Каменова е автор, съавтор и редактор на 20 книги и на повече от 100 статии, публикувани в България и в чужбина по проблеми на международното право – частно и публично, европейско право и др. В периода 2006-2009 тя е съдия в международния трибунал за бивша Югославия, избрана от Общото събрание на ООН през месец август 2005 г. в Ню Йорк с гласовете на 157 държави. През 1993-1996 е научен секретар по обществените науки на БАН, а през 2002-2006 е секретар на Общото събрание на БАН.

Проф. Емилия Друмева представи заслугите на проф. Каменова за развитието на Института за държавата и правото, както и за съпричастността й в работата с младите учени в БАН. Тя посочи, че проф. Каменова е член на Американската асоциация по международно право, Изпълнителния комитет на Асоциацията по международно право със седалище в Лондон, Председател на Българската асоциация по сравнително право и член на Изпълнителния комитет на Българската асоциация по международно право. Изнася лекции в престижни университети в чужбина като Университета на Сан Диего; Колумбийския университет в Ню Йорк; Макс Планк Институт в Мюнхен, Австрийската академия във Виена; Университета на баските в Билбао, Университета в Олумец, Университета в Сиена и др. През 90 години проф. Каменова работила като член на 12-ти директорат на Европейската комисия по проблемите на интелектуалната собственост и участва в изработването на директивите за авторското право. На тези директиви е посветена монографията й „Хармонизиране на авторското право в Европа”

На церемонията  присъстваха  зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов, гл. научен секретар проф. Евдокия Пашева, чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, учени и колеги от Института за държавата и правото.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.