Последни новини
Home / Без категория / Проф. дюн Цветана Каменова – удостоена с Отличителния знак на Председателя на БАН

Проф. дюн Цветана Каменова – удостоена с Отличителния знак на Председателя на БАН

Defakto.bg
Цветана Каменова, грамота
Отличието

 

Акад. Стефан Воденичаров  удостои  проф. дюн Цветана Каменова с Отличителния знак на Председателя на БАН на церемония, в сградата на БАН.  Наградата се дава като признание за заслугите й в областта на международното публично и частно право и правото на ЕС и на международната защита на правата на човека.

На церемонията по връчване на отличието акад. Воденичаров  припомни, че проф. Каменова е автор, съавтор и редактор на 20 книги и на повече от 100 статии, публикувани в България и в чужбина по проблеми на международното право – частно и публично, европейско право и др. В периода 2006-2009 тя е съдия в международния трибунал за бивша Югославия, избрана от Общото събрание на ООН през месец август 2005 г. в Ню Йорк с гласовете на 157 държави. През 1993-1996 е научен секретар по обществените науки на БАН, а през 2002-2006 е секретар на Общото събрание на БАН.

Проф. Емилия Друмева представи заслугите на проф. Каменова за развитието на Института за държавата и правото, както и за съпричастността й в работата с младите учени в БАН. Тя посочи, че проф. Каменова е член на Американската асоциация по международно право, Изпълнителния комитет на Асоциацията по международно право със седалище в Лондон, Председател на Българската асоциация по сравнително право и член на Изпълнителния комитет на Българската асоциация по международно право. Изнася лекции в престижни университети в чужбина като Университета на Сан Диего; Колумбийския университет в Ню Йорк; Макс Планк Институт в Мюнхен, Австрийската академия във Виена; Университета на баските в Билбао, Университета в Олумец, Университета в Сиена и др. През 90 години проф. Каменова работила като член на 12-ти директорат на Европейската комисия по проблемите на интелектуалната собственост и участва в изработването на директивите за авторското право. На тези директиви е посветена монографията й „Хармонизиране на авторското право в Европа”

На церемонията  присъстваха  зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов, гл. научен секретар проф. Евдокия Пашева, чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, учени и колеги от Института за държавата и правото.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.