Последни новини
Home / Законът / *Петър Обретенов: Ирония е, че демократичния свят подкрепи един диктатор

*Петър Обретенов: Ирония е, че демократичния свят подкрепи един диктатор

Defakto.bg
P.Obretenov[1]
Петър Обретенов
  Публикуваме коментара на известния  български юрист Петър Обретенов по повод веста за отстраняването на близо 3000 магистрати,  след опита за преврат в Турция. Ето го:

Уволнението на близо 3000 съдии – показва, че Турция няма нищо общо с принципите на правовата държава и изобщо – със съвременна демократична държава. Дори Абдул Хамид – последният властващ дълго време султан, не си е позволявал такива “ волности“.

Голямата историческа ирония е, че всички демократични държави излязоха в подкрепа на „конституционния ред“, който фактически се е превърнал в еднолична диктатура на човек, който скъсва с принципите и заветите на Кемал Ататюрк, отдалечава Турция от Европа и води към исламизацията й. Този опит за преврат е последното усилие / формално антиконституционно, но очевидно при условията на режима на Ердоган е ultima ratio /.

Това е последният опит да се запази светския характер на турската държава и не напразно Ататюрк е възложил тази задача на армията. Очевидно е знаел добре как стоят нещата в Анадола. Европейските държави и САЩ има да се каят до какви последици може да доведе спазването на “ конституционния“ ред в Турция, както сега си дават сметка до какви последици може да доведе опита да се въведе демокрация в арабския свят с Арабската пролет.

*Авторът е юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В момента е адвокат.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

2 коментара

  1. Василка

    Мили журналисти, как очаквате да ви четем, след като пишете с правописни грешки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.