Последни новини
Home / Законът / *Петър Обретенов: Ирония е, че демократичния свят подкрепи един диктатор

*Петър Обретенов: Ирония е, че демократичния свят подкрепи един диктатор

Defakto.bg
P.Obretenov[1]
Петър Обретенов
  Публикуваме коментара на известния  български юрист Петър Обретенов по повод веста за отстраняването на близо 3000 магистрати,  след опита за преврат в Турция. Ето го:

Уволнението на близо 3000 съдии – показва, че Турция няма нищо общо с принципите на правовата държава и изобщо – със съвременна демократична държава. Дори Абдул Хамид – последният властващ дълго време султан, не си е позволявал такива “ волности“.

Голямата историческа ирония е, че всички демократични държави излязоха в подкрепа на „конституционния ред“, който фактически се е превърнал в еднолична диктатура на човек, който скъсва с принципите и заветите на Кемал Ататюрк, отдалечава Турция от Европа и води към исламизацията й. Този опит за преврат е последното усилие / формално антиконституционно, но очевидно при условията на режима на Ердоган е ultima ratio /.

Това е последният опит да се запази светския характер на турската държава и не напразно Ататюрк е възложил тази задача на армията. Очевидно е знаел добре как стоят нещата в Анадола. Европейските държави и САЩ има да се каят до какви последици може да доведе спазването на “ конституционния“ ред в Турция, както сега си дават сметка до какви последици може да доведе опита да се въведе демокрация в арабския свят с Арабската пролет.

*Авторът е юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В момента е адвокат.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

2 коментара

  1. Василка

    Мили журналисти, как очаквате да ви четем, след като пишете с правописни грешки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.