Последни новини
Home / Законът / Лиляна Павлова: Обжалваме решението на ВАС за винетките, поскъпването може и да остави цените

Лиляна Павлова: Обжалваме решението на ВАС за винетките, поскъпването може и да остави цените

Defakto.bg

Държавата ще обжалва решението на тричленката на ВАС, с което бяха отменени повишените цени на винетките пред петчленен състав на съда. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред Нова тв. Нещо повече – Павлова предположи, че втората инстанция може да остави поскъпването небутнато. Или, в краен случай, да върне казуса за ново разглеждане на тричленен състав. Мотивът – били оспорени процедурите, а не самите цени на винетките. А с процедурите всичко било наред (макар че съдът каза друго!).

В края на м.г., с постановление на МС бе променена тарифата за таксите, събирани от пътната агенция. Най-популярното увеличение е на годишните винетки за леки автомобили, които от 67 лв. станаха 97 лв.

С решение от 14 юли Светлозара Анчева и Мадлен Петрова от ВАС отмениха поскъпването заради нарушения на конституционния принцип за съразмерност на таксите и обявиха, че те не са съобразени нито с реалното увеличение на стойността на ремонтите на пътищата и изграждането на магистрали, нито с реалното увеличение на доходите на българските граждани. Извън това магистратите откриха и процедурни нарушения – погазени са изискванията на Закона за нормативните актове за предварително публикуване и обществено обсъждане на проекта, той не е съгласуван с останалите ангажирани институции, няма и мотиви за промяната на цените. Решението бе взето с два срещу един гласа – председателят Йордан Константинов не се съгласи с колегите си.

Върху това „особено мнение“ министър Павлова гради оптимизма си за положителен за ведомството й изход от спора. Председателят на състава изцяло споделя нашите аргументи, подчерта тя. И начерта три възможни варианта: втората инстанция на ВАС да остави поскъпването в сила, да върне делото за ново разглеждане на тричленен състав и едва накрая – окончателно да отмени поскъпването. В този, най-малко вероятен, според министъра, вариант, държавата няма да връща пари, защото отмяната ще важи занапред.

Лиляна Павлова обяви, че всички процедури били спазени – проектът за поскъпването бил предварително публикуван и съгласуван с останалите министерства. Били спазени и интересите на гражданите – вместо винетките да станат 150 лв., е избран „щадящият“ вариант за 100 лв. (за да сме по-точни – 97 лв.).

Остава да видим дали Павлова ще се окаже права. А на четвъртия ден след решението на тримата от ВАС то още не е налично в сайта на съда. От 14 юли там стои емблематичният надпис: „Документът е в процес на заличаване на лични данни“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.