Последни новини
Home / Законът / На 4-тата година от Сарафово прокуратурата отчете: внесен обвинителен акт и сигурност „в професионализма на спецсъда“

На 4-тата година от Сарафово прокуратурата отчете: внесен обвинителен акт и сигурност „в професионализма на спецсъда“

Defakto.bg

Внесен обвинителен акт в спецсъда, двама подсъдими задочно и увереността на Сотир Цацаров, че „важното е специализираният съд да разгледа делото справедливо и професионално, в което аз нямам никакви съмнения“. Това отчита прокуратурата на четвъртата годишнина от атентата на летище „Сарафово“ край Бургас. На 18 юли 2012 г. там камикадзе взриви автобус с израелски туристи. Загинаха петима израелски и един български гражданин – шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов. Няколко години по-късно казикадзето бе идентифициран като Мохамад Хасан Ел Хюсейни.

След като десетина дни наред главният прокурор Сотир Цацаров правеше заявки за внасяне на обвинителния акт, това бе сторено в петък следобяд. На съд задочно, като помагачи на терорист, са изпратени 36-годишният Мелиад Фара – ливанец с австралийски паспорт, и 28-годишният Хасан ел Хадж Хасан – ливанец с канадски паспорт. Двамата не са открити. Те ще бъдат представлявани от служебни адвокати.

А днес, на годишнината от кървавия акт, обвинител №1 отиде в Бургас. И обяви:

Делото за атентата на летище „Сарафово“ е трудно и много обемно. То е прецедент в новата ни съдебна история. Важното е Специализираният съд да разгледа делото справедливо и професионално, в което аз нямам никакви съмнения„.

Уточни, че свидетелите по делото са повече от 170, а направените експертизи са близо 100. Ето още Цацаров, цитиран от БНР:
„Делото е трудно и е доста обемно. Като обем то е 80 тома. Само съдебно-медицинските експертизи са 48, отделно е другият вид експертизи, а и доказателствата, които са събрани по реда на международната правна помощ, са събрани 22 поръчки за международна правна помощ, които са били отправени до различни държави, включително Ливан, Мароко, държави, с които на практика ние за първи път комуникираме по този начин. Има включително и ситуационна експертиза, която е пълно възпроизвеждане на взрива и всички последици от него.
В случая ние сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем, имам предвид със средствата на наказателния процес, стремейки се при всички случаи към осъдителна присъда, тяхното участие“.

Разширен петчленен състав ще гледа делото за атентата на Летище Бургас. В него влизат съдиите от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова и Виржиния Петрова и трима съдебни заседатели. Съдия-докладчикът Аделина Иванова, която беше определена със системата за случайно разпределение, има на разположение 15 дни, за да прецени дали да насрочи делото, или ако открие процесуални нарушения, да го върне на прокуратурата, съобщи БНР.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.