Последни новини
Home / Законът / Светла Чорбаджиева от ВКС поема регистрацията на ДОСТ, решение – до 1 август (обновена)

Светла Чорбаджиева от ВКС поема регистрацията на ДОСТ, решение – до 1 август (обновена)

Defakto.bg

Търговската съдийка Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото за регистрацията на ДОСТ във Върховния касационен съд. Жребият на случайния избор я посочи при публично разпределение на казуса днес. Чорбаджиева не е на щат във ВКС, командирована е от Софийския апелативен съд. Председател на състава, който ще каже последната дума за партията на Лютви Местан, е Ваня Алексиева. Третият член на състава – Николай Марков е в отпуск, за това на негово място чрез случайното разпределение влиза Евгений Стайков.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 25.07.2016 г.

По закон ВКС трябва да се произнесе по партийна регистрация в 14-дневен срок от постъпването на жалбата. На 11 юли тя е депозирана в Софийския градски съд, постъпила е във ВКС на 15 юли. Решение на ВКС се очаква до 1 август, то ще е окончателно. Ако бъде регистрирана, ДОСТ ще може да участва в президентските избори.

Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа да регистрира ДОСТ заради подозрения, че е етническа партия. И се мотивира с наименованието, които на турски означавало „приятел“, както и с факта, че повечето от учредителите били с турски имена. Решението й отприщи буря от коментари, че „подозренията“ нямат тежест в правото, а в жалбата си Местан напомни, че и ГЕРБ е чуждица, заимствана от немски.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.