Последни новини
Home / Законът / Сюлейман Гьокче: Магистратите, а не военните, са организатори на опита за преврат

Сюлейман Гьокче: Магистратите, а не военните, са организатори на опита за преврат

Defakto.bg

Арестите на съдии и прокурори  в Турция са планувани още преди опита за преврат. Така в  интервю за „Здравей, България” турският посланик у нас Сюлейман Гьокче, даде обяснение за безпрецедентната чистка на магистрати в Турция.

„Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане”, обясни н.пр. Сюлейман Гьокче. „Защо точно този ден се случи този опит за преврат? Защото те искаха да предотвратят тази подготовка (на арестите им b.r) .

По думите му подготовката за такъв преврат e продължил с години.  Тук идва и връзката със съдиите и прокурорите, каза той, като пропусна да даде подробности за твърдяния  заговор. Така по думите му не военните, а магистратите са организирали опита за преврат, с цел да избегнат арестите си.

 „Говорим за една мащабна терористична  която, опитва да завземе държавата”, заяви Сюлейман Гьокче. Мащабната терористична акция е на Фетхуллях Гюлен, добави той.Мога да кажа, че демокрацията победи, убедено заяви посланикът.
До момента данните сочат за близо 3000 отстранени магистрати и над 500 задържани.
    „Когато беше бомбардиран, депутатите бяха на заседание вътре. Беше стреляно по цивилни хора. Беше атакуват дворецът на президента”, коментира още посланикът.

Той отхвърли обвиненията, че завръщането на Ердоган в Истанбул е било помпозно.

Завръщането на президента в Истанбул не беше лесно. Имаше опит за посегателство върху неговия живот”, заяви Сюлейман Гьокче

В иначе добре воденото интервю от Виктор Николаев остана незададен въпроса  за извращенията, последвали преврата – рязането на глави, пребиването на войници, разсъбличането им в арестите и т.н. ?  Може би не му стигна времето, но би било интересно да чуем отговора на посланика, който не скри, че очаква и от обикновенните  българите поздравления за турската държава по повод  преодоления опит за преврат.

От официалните ни власти, г-н посланикът заяви, че е доволен.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Един коментар

  1. Вместо поздравления, нека изкажем на посланик Гьокче нашето възмущение от арестите и уволненията на магистратити. Неговото обяснение пред Нова телевизия, че едва ли не магистратите са организатори на опита за преврат е не само смехотворно, но и глупаво. Явно подценява българската аудитория. Тези лакърдии може да ги разпространява отвъд Босфора, но тук едва ли ще хванат дикиш. Интересно е, че той изплю камъчето: акцията срещу магистратите била подготвена преди опита за преврат и като са го организирали те са опитали дао я осуетят. Няма нищо по- нелогично и глупаво от тази версия. Как магистратите ще убедят, накарат или заповядат на военните да си сложат главата в торбата, за да защитят магистратите с един военнен преврат остава загадка, която и Негово Превъэзходителство не може да разреши. Между магистрати и военни винаги е съществувала ясна дистанция. Впрочем, не познавам прецедент в световната история на такава масова чистка и арести на магистрати. Дори в тоталитарните държави. Този факт е лощ атестат за режима в Турция и сам по себе си – абсолютно основание да се откажат даже разговори за членство в ЕС. Предлагам, българските юристи, чрез префесионалните си организации, остро да протестират срещу арестите и уволненията на магистрати, както и срещу опита да ги свържат с опита за преврат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.