Последни новини
Home / Законът / Чужди инвеститори: Пеевски непозволено опитва да присвои собствеността ни!

Чужди инвеститори: Пеевски непозволено опитва да присвои собствеността ни!

Defakto.bg

С непозволени хватки новите собственици на „Техномаркет“ се опитват да присвоят собствеността ни – за това алармират от дружеството „Глориент Инвестмънт“. Негови акционери са международните инвеститори East Balkan Properties, Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House. Те са изпратили писма до английския, американския, френския, холандски и финландския посланик в България, с които да ги информират за случая.

От януари 2016 г. основен акционер във веригата „Техномаркет“ е „НСН Инвестмънт“ ООД, собственост на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. През май т.г., от декларацията за конфликт на интереси на депутата Пеевски се разбра, че той е станал едноличен собственик на „НСН Инвестмънт“, а оттам и на „Техномаркет“.

Схемата

В съобщение до медиите от дружеството „Глориент Инвестмънт“ подробно описват схемата:

„Информираме българската общественост и медии, че новите собственици на „Техномаркет“ правят опит да присвоят собствеността ни, като са завели седем дела в различни съдилища в страната – в София (2 дела), Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково.

„Техномаркет“ оспорват сключени през 2006г. сделки по покупката на магазините. От „Глориент Инвестмънт“ заявяваме, че разполагаме с договори за покупка на имотите, документи за направените плащания по сделката и нотариални актове за собствеността на имотите, вписани в Имотния регистър. Сделките ни са законосъобразни. Получавали сме наеми от имотите в рамките на 10 години, плащали сме данъци и никой не може да оспори собствеността ни.

Същевременно „Техномаркет България“ вече шести месец не изплаща към нас наемите за наетите от „Глориент” търговски обекти, централен склад и офис – общо 14 обекта в цялата страна, с което ние търпим сериозни финансови загуби.

Дължат над 1,7 млн.евро за наем

Просрочените до момента задължения от „Техномаркет“ към „Глориент Инвестмънт БГ“  са  над 1,7 млн. евро. Междувременно  „Глориент“ е внесло в бюджета дължимия данък добавена стойност по издадените фактури. Към днешна дата натрупаната сума на внесения данък добавена стойност по неплатени фактури е в размер на 312 хил.евро. Загубите ни се увеличават с всеки изминал ден.

В рамките на почти 10 години наемите са заплащани, въпреки смяната на собствениците на наемателя („Техномаркет“), до момента, в който в началото на 2016г. „НСН Инвестмънт“ стана основен акционер.

В началото на месец май за пореден път отправихме покана за издължаване на дължимите наеми и поетапно освобождаване на обектите, което да осигурява достатъчно време на „Техномаркет” да релокира магазините си и на „Глориент Инвестмънт” да предложи на пазара помещенията под наем. След като не получихме отговор от наемателя, отправихме нотариална покана за прекратяване на наемните отношения. Внезапно „Техномаркет“ заяви, че не дължи наеми, защото е собственик на обектите. И до момента „Техномаркет“ отказва да напусне обектите.

На 6 юни 2016г. подадохме иск в Софийски градски съд, за да съберем вземанията си.

Бизнес в България ли?

Съдружници в „Глориент Инвестмънт БГ“ са международни инвеститори. Те са много разочаровани, че в ЕС са допустими подобни нелоялни бизнес практики и е възможно един нов собственик на фирмата –  наемател  да оспорва правото на собственост, като се опитва да отмени законна търговска сделка отпреди 10 години.

По този повод някои от големите акционери в East Balkan Properties, контролиращ 40% от „Глориент Инвестмънт“, като Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House, вече изпратиха писма до английския, американския, френския, холандски и финландския посланик в България, с които да ги информират за случая.

Действията на „Техномаркет“ са  негативен сигнал за чуждестранните инвеститори,  за условията на правене на бизнес в България, и рефлектират сериозно върху имиджа на страната.  Зачитането на правото на собственост е фундаментално за демокрацията и е неотменимо условие от икономическия прогрес. Смятаме, че България като член на ЕС и правова държава трябва да защити частната собственост и интересите на бизнеса.

Твърдо сме решени да защитаваме интересите си пред съда и да се борим срещу нелоялните бизнеспрактики“.

Кои са потърпевшите?

Глориент Инвестмънт БГ ООД е дружество, създадено с цел развитие на инвестиционна дейност в областта на недвижимите имоти. Дружеството е специализирано в изграждането на търговски и логистични паркове. До момента има реализирани 27 функциониращи проекта в 17 града в България, пишат от дружеството. И продължават:

„Клиенти на „Глориент Инвестмънт БГ” са утвърдени компании като BILLA, HOMEMAX, INTER CARS, LILLY DROGERIE, EURO 07, CARGO PARTNER, MEDINA MED, TECHNOMARKET, UNIVEG и други.

Глориент членува в Германо-Българската Индустриална Търговска Камара и Британо-Българската Бизнес Асоциация.

East Balkan Properties e компания с инвестиции в региона в размер на 63 млн. евро. Компанията стартира през 2005 година с капитал от 140 милиона английски лири, набран на стоковата борса в Лондон, за инвестиции в България и Румъния.

Акционерите в East Balkan Properties са големи инвестиционни компании и частни инвеститори от САЩ и Европа. (инвестиционни фондове -Newray Limited, Utilco, Hellet House и много други).

Чрез Форум Сердика, East Balkan Properties притежава 40% от „Глориент инвестмънт БГ”.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

2 коментара

  1. Many thanks a whole lot for sharing!

  2. Hello there I am so grateful I found your blog, I have bookmarked it.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.