Последни новини
Home / Законът / Магистрати от цял свят към турските власти: Къде са ви доказателствата за участие на съдии в преврата?!

Магистрати от цял свят към турските власти: Къде са ви доказателствата за участие на съдии в преврата?!

Defakto.bg

  Международната асоциация на съдиите /МАС/ – IAJ (International Assotiation of Judges), включваща 84 съдийски организации от всички континенти, част от която е и Европейската асоциация на съдиите – /ЕАС/ – EAJ, с 44 организации, изрази  дълбока тревога за сигурността на отстранените съдии и техните семейства в Турция.( До момента отстранените в Турция магистрати са около 3000 , а задържаните над 500, очакват  се нови арести. Общият  брой на арестуваните е 16 000 души- магистрати, полицаи, военни, финансови служители и др.) Над 170 адвокати са отказали защита на задържаните, сочат агенциите.

„МАС / ЕАС сериозно се опасяват, че опитът за преврат, който беше военен, а не съдебен такъв, сега се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия по отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството, и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици“, пише международната организация.

Международната асоциация на съдиите смята, че политическите различия следва да бъдат разрешавани по демократичен начин и че военният преврат не е приемливо средство за смяна на легитимно правителство и отговорните трябва да понесат отговорността си в честен и безпристрастен процес, но пита

къде са доказателствата за участие на съдиите в опита за преврат?

„Международните медии информират световната общественост, че около 3 000 съдии са отстранени в непосредствено следващия опита за преврат ден. Нито едно доказателство не беше обявено, че дори и един от тези съдии по някакъв начин е участвал в опита за преврат“, се казва в позицията на МАС-ЕАС.  ( Арестите на съдии и прокурори  в Турция са планирани още преди опита за преврат, заяви в понеделник  турският посланик у нас Сюлейман Гьокче пред Нова телевизия и без да  обяснение за безпрецедентната чистка насъдии и прокурори,  обяви, че  магистратите, а не военните,  са организирали опита за преврат, за да избегнат арестите си.)

Становището припомня универсалните стандарти, приети в правовите държави: че отстраняването на съдия, доколкото представлява посегателство върху конституционно гарантираната му независимост, може да бъде предвидено само за случаите на конкретно обосновано предположение за извършено сериозно нарушение.

Налице са сериозни и обективни съмнения, че такива нарушения са извършени от такъв голям брой съдии, казва Международната асоциация на съдиите.

МАС / ЕАС припомнят, че в последно време  правителството в Турция, чрез Висшия съвет по правосъдие, е упражнявало значителен натиск върху съдии

Дисциплинарни производства и отстранявания са били предприемани от Съвета по отношение на съдии след техни решения, които не са съответствали на очакванията на правителството.

Международната асоциация на съдиите се ангажира да следи развитието на ситуацията в съдебната система Турция и призовава всички международни институции също „неотстъпно да правят това“.

Европейски магистрати призовават за незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори

За незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори в Турция призова часове след информациите на медиите още една международна организация – MEDEL (Magistrats europeens pour la democratie et les libertes) – „Магистрати за демокрация и свобода“ със седалище в Париж.

След като е била информирана, че хиляди магистрати в Турция са задържани и уволнени, организацията застава зад съдиите и прокурорите, свързани с YARSAV (Асоциацията на турските съдии и прокурори), която е член на MEDEL, ангажирана с ценностите на независимостта на съдебната власт и върховенството на закона. Застава и зад всички турски съдии и прокурори, преследвани „заради изпълнение на задълженията им за осъществяване на независим контрол в едно демократично общество“.
„Доколкото МЕДЕЛ не разполага с достатъчно данни да коментира опита за преврат в Турция,
трудно е да се разбере как и защо съдиите и прокурорите, изпълняващи ежедневно своите задължения, свързани с правосъдието, могат да бъдат замесени в тези факти и да бъдат задържани заради свободата им при вземане на решения и изразяване на мнение“, се казва в декларацията на магистратите.
MEDEL настоява за независима оценка на съдебната власт в Турция, включваща само и изцяло международни наблюдатели.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.