Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев: Гръцкият съд не бива да връща в Турция 8-те военни бегълци

Михаил Екимджиев: Гръцкият съд не бива да връща в Турция 8-те военни бегълци

Defakto.bg

Неуспешният  преврат в Турция роди сериозен  казус.  Трябва ли Гърция да върне незабавно 8-те турски военни,  които успяха да  избягат с хеликоптер и се приземиха в Александруполис, часове след опита за преврат?  Турция поиска незабавното им връщане. Гръцката страна  обяви, че ще върне военния хеликоптер на Турция, но  задържа военните, чиято съдба предстои да се решава. На гръцка почва те са получили само обвинение са нелегално преминаване  на границата.

 Най- малката сянка на съмнение, че решението за екстрадиция на турските военни може да е  политическо, ще компрометира гръцката страна като правова страна, член на ЕС,  твърдят юристи. Бегълците са  заявили, че не са участвали в преврата, но срещу тях е стреляно, когато са отшили да приберат ранени от центъра на  Истанбул.

  Казусът е важен и за България като държава членка на ЕС, а не като съюзна държава в НАТО.

Трябва ли Гърция незабавно да върне 8-те бегълци, както поиска Турция – този въпрос поставихме на известния правозащитник,  адвокат  Михаил Екимджиев.

Ето и неговия коментар:

 Случаят се развива на територията на гръцката страна, а това означава, че е приложимо националното гръцко право, но съобразено с Европейската конвенция за защита на правата на човека и правото на Европейския съюз.

  Това автоматично означава, че искането  за екстрадиция трябва да се  разгледа в съдебна процедура,  най-вероятно на две инстанции. Като се  има предвид ситуацията и опасността от възстановяване на смъртното наказание в Турция, гръцкият съд има всички основания,  произтичащи от европейското право и практиката на Европейския съд по правата на човека, да откаже тази екстрадиция.

 Дори рискът от възстановяване на смъртното наказание да е хипотетичен, гръцките съдии имат  още една класическа причина да откажат връщането на 8-те военни, а именно – те са застрашени от несправедлив съдебен процес в Турция. Този риск е съвсем реален.  Всички виждат какво се случва с магистратите там. Няколко хиляди съдии и прокурори са отстранени,  над 500 арестувани, чакат се още арести на високопоставени магистрати…

Рискът от несправедливост на съдебния процес,  в сегашната  ситуация на репресии спрямо съдии, би трябвало да доведе до отказ от страна на гръцкия съд.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

2 коментара

  1. Всеки съд на цивилизована правова държава ще откаже предаване на търсени от турските власти обвиняеми на участници в преврата и то не само на основанията съвършенно правилно изтъкнати от М. Екемджиев. Турските власти направиха всичко възможно да да дадат необор тежки доводи за отказ от предаване на всеки съд във връзка с Конвенцията за защита правата на човека. Неотдавна, турски министър заяви, че участниците в преврата ще бъдат така наказани, че до края на живота си няма да видят слънцето. С една дума, очаква ги турски средвовковен зандан. А такова нехуманно отношение е забранено от въпросната конвенция. Ето защо, дори и да има доказателства за участие в преврата, предаването може да бъде отказано при реалната опастност и изтърпяването на наказанието да не бъде съобразено и с тези висши изисквания на конвенцията

  1. Pingback: De Facto Legal

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.