Последни новини
Home / Законът / Джани Букикио, шеф на Венецианската комисия: Репресиите срещу съдии в Турция са недопустими

Джани Букикио, шеф на Венецианската комисия: Репресиите срещу съдии в Турция са недопустими

Defakto.bg
Турция след преврата 12
Вземете мерки, за да се освободи от неправомерно задържани съдиите, настоява Международната асоциация на съдиите в отворена петиция до Комитета на министрите на СЕ. Илюстрацията в сайта на МАС е на задържани и разсъблечени хора в арестите на Турция.

 

След като съдиите от цял свят търсят защита за близо 3000 отстранени съдии и прокурори в Турция, а вече се подготвял списък на нови 2000,  в сряда към колегите си се присъедни и Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа. В своето специално изявление той казва:

„Категорично осъждам опита за преврат в Турция,  всяка промяна в правителството трябва да следва установените демократични процедури.

Турските медии съобщават, че след неуспешния опит за преврат са били арестувани двама съдии от Конституционния съд и пет от членовете на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Повече от 2700 съдии са били отстранени от длъжност, а много от тях са задържани.  Особено когато се дава отпор на насилствен опит за сваляне на избрано правителство, трябва да се зачита върховенството на правото. Масовите уволнения и арести на съдии не са допустимо средство за възстановяване на демокрацията. Както и всеки гражданин, всеки съдия има право на справедлив процес – дисциплинарен и/или наказателен – чрез който неговата вина трябва да бъде доказана по съответния ред и неговото право на защита трябва да бъде гарантирано“.

„Заповеди за арест са издадени за 2745 магистрати и всички от тях са били уволнени. Новините са оскъдни и объркващи, но изглежда, че почти всички от тях към този момент са задържани. До нас достигна информацията дори за около 6000 арестувани магистрати.  Вчера чух за съществуването на списък с нови 2000 имена на магистрати, които предстои да бъдат арестувани“ – това коментира пред Капитал Драгана Больевич,  генерален секретар на Бюрото на европейската асоциация на съдиите и прокурорите за демокрация и свобода – MEDEL . „Преди да бъдат арестувани някои от тях ни разказаха, че са оставили децата си при близки и роднини и са останали по домовете със съпрузите си в очакване да бъдат арестувани“, казва тя.

Във вторник съдия Нели Куцкова информира, че най-могъщата и влиятелна  Международната асоциация на съдиите е открила  петиция до Комитета на министрите в Съвета на Европа,  (Турция е член на СЕ, с настояване да бъдат освободени онези магистрати,  за които няма данни да са извършили престъпление. (Линк за подкрепа към петицията http://ow.ly/qKXB302lnBM )

Асоциацията изказва  пълното си несъгласие с насилствените промени във властта, но обръща внимание, че в Турция  много отдавна срещу съдиите и прокурорите се предприемат мерки, несъвместими с международните  стандарти – арести, наказания,  премествания в крайни райони и др.

По повод уволненията и  арестите на магистрати, съдиите от Асоциацията, която включва 84 съдийски организации от всички континенти, част от която е и Европейската асоциация на съдиите,  с 44 организации, попитаха: къде са доказателствата за участие на съдиите в опита за преврат? 

За чест на Съюза на съдиите в България, Управителният му съвет излезе  с декларация преди МАС да е разпространила своята. В нея съдиите защитиха авторитета и свободата на колегите си: “ Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги – съдии и прокурори”.

Прави впечатление, че време за съпричастност срещу репресиите още не е намерила Българската съдийска асоциация,  чиито председател е  Богдана Желявска.  Може да не изпитват съчувствие към  разправата с колегите им  в Турция или не ги чувстват на нивото си?!  Или пък съдиите от БСА не се чувстват част от  международната съдийска общност? И при тогите – хора всякакви.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.