Последни новини
Home / Законът / За първи път: Проф. Евгени Танчев е одобрен за генерален адвокат в Съда на ЕС

За първи път: Проф. Евгени Танчев е одобрен за генерален адвокат в Съда на ЕС

Defakto.bg

Проф. Евгени Танчев, българският кандидат за поста генерален адвокат в Съда на ЕС, е преминал успешно през ситото на специалния комитет  за проверка на качествата на националните кандидатите, научи De Factо Lega. Професорът потвърди, че  наесен ще бъде един от 11-те генерални адвокати на съда с мандат от  6 години.

Така за първи път  България ще има свой генерален адвокат в Съда, който тълкува и  налага правото на ЕС.  Едно от задължителните изисквания за тази длъжност е кандидатът  да не е бил политически обвързван.

“ Един от най-големите ми успехи в живота е, че  никога не съм се изкушавал от  политиката“ –  така  проф. Танчев е отговорил на въпроса на препитващите, научихме от самия него.

Сред щекотливите въпроси, на които е трябвало да отговори, бил какво мисли за последствията след Брекзит и ролята на Съда.

„Съдът ще има роля при оценка на споразумението, което ще следва след Брекзит,  но  няма политическа роля при формирането на условията, които ще  преценява за съответствие с   учредителните договори, ако бъде сезиран“, отговорил професорът.   Така ученият  деликатно  отклонил очаквания отговор, че  британските съдии  трябва да напуснат Съда на ЕС.

Други изисквания, на които българският кандидат безусловно отговаря са :да има богата правна ерудиция,   да е заемал  висша държавна длъжност в сферата на магистратурата,  да има научни публикации и да е работил в сферата на правото на ЕС.

Проф.Евгени Танчев бе  председател на българския Конституционен съд ( 2009 – 2012), няколко години е професор на ЕК и в  катедрата  „Жан Моне“ в България, а в сферата на конституционните въпроси е работил по присъединяването на  България към ЕС.  Преподавател по конституционно право. Той е и  един от изявените членове на Венецианската комисия в Съвета на Европа.  Професорът владее английски, руски и френски, а повече от трудовете и публикациите му са писани на английски език. Има над 80 публикации в научния печат у нас, в Европа и Америка.

Специализирал в САЩ, Белгия, Великобритания, Швейцария, Италия, Белгия и Англия

На 11 юли, час и петнайсет минути е продължило прослушването  на проф. Танчев, което се е състояло в  Европейския съвет в Брюксел,  разказа той пред De Factof Legal.  Комитетът,  е  известен като „Панел 255“, защото е създадена по чл. 255 от Договора  за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).

 По информация на DFL около една четвърт от кандидатите отпадат заради високите  критерии.   Председател на 7-членния комитет e  Жан-Марк Сове, който е и  зам. председател на Висшия административен съд на Франция и зам.председател на МС,  сред членовете му са и като председателя на Германския конституционен Андреас Фоскюле,  Кристиан Тимерсман,  Луиджи Берлингер, лорд Манс,  и Мирослав Виржиковски.

Кандидатурата на Танчев  за отговорния пост бе издигната от българското правителство на 30 март т.г. по предложение на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и министъра на външните работи Даниел Митов.

Длъжността генерален адвокат е уникална в Съда на Европейския  съюз, който е  известен с това,че няма особени мнения по делата.  Липсата на различни мнения се дължи именно на позициите на  генералните адвокати, които подпомагат съдиите при  вземане на решения по делата.

Предстоящ е още едни конкурс на ерудиран български съдия за заемане на длъжност в Първоинстанционния Съд на ЕС – това е Александър Корнезов, отлично подготвен магистрат, дългодишен реферандер в кабинета на българския съдия в Съда на ЕС  Александър Арабаджиев,  от няколко години съдия.

   Ето какво пише в становището си комитетът след представянето на проф. Евгени Танчев:

„Комитетът счита, че проф. Танчев е придобил сериозен и задълбочен юридически опит, достатъчно продължителен, за да може да кандидатства за заемането на длъжността генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург. Всъщност, той преподава право от 39 г., от които 26 г. в качеството си на професор. Паралелно с функциите си на преподавател проф. Танчев е упражнявал и професията си на юридически съветник в продължение на 6 г. в Народното събрание на Република България, което по същото време е приело и Конституцията на Република България. Бил е съветник и на Президента на Република България, и на Омбудсмана. Отделно, кандидатът е упражнявал в продължение на 9 г. функциите на съдия в Конституционния съд на РБ, който е председателствал за период от 3 г. 

Проф. Танчев е член на Венецианската комисия от 10 г., на която е бил вицепрезидент в продължение на 2 г., и на която от 2015 г. председателства Смесения съвет по конституционно правосъдие“, се казва в становището на Комитета, който е пристъпил към изслушването на проф. Танчев на 11 юли2016 г.

„Като се вземат предвид биографията и отговорите, които кандидатът  е поднесъл по време на неговото изслушване, Комитетът счита, че той има уменията, които се изискват за упражняването на функциите генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз“.

Според членовете му  българският кандидат притежава съответните умения за работа в международна среда, в която са представени различни правни традиции, което е видно от неговото участие в множество международни конференции и асоциация, както и от дейността му на преподавател в чужбина.

„Нито един от документите от досието по кандидатурата на проф. Танчев, както и направените изказвания по време на изслушването не биха събудили каквито и да било съмнения за неговите умения да упражнява функцията на генерален адвокат с нужната независимост и безпристрастност“, се казва в  заключението.

Генералните адвокати на Съда на СЕ се назначават се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 г. след консултация с Комитета. В началото на септември в рамките на Комитета на постоянните представители II ще се проведе междуправителствена конференция, на която ще се вземе решение за избора на проф.Танчев за генерален адвокат. След това на тържествено заседание на Съда на ЕС той ще положи клетва и ще встъпи в длъжност.

About Лилия Христовска

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

3 коментара

  1. Най -после да предложим достойна за престижа на България кандидатура, Проф. Танчев беше експерт, който допринесе изключително много за създаваннето на действащата конституция, а като член и председател на КС има забележителен принос за тълкуване и развитието й / особено ценни „ОМ“/. Изобщо – безупречна кандидатура.

  2. Елена Арапкюлиева

    Много голям успех за България! Цялата документация подготвихме от Съвета по законодателство съвместно с дирекция межд. правно сътрудничество в Министерство на правосъдието. Да ни е жив и здрав проф. Танчев!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.