Последни новини
Home / Законът / Като няма друго, прокурорската етична комисия „уличава“ бунтовния следовател Бойко Атанасов с публикации (обновена)

Като няма друго, прокурорската етична комисия „уличава“ бунтовния следовател Бойко Атанасов с публикации (обновена)

Defakto.bg

 Поръчковата журналистика съсипва хора и печели слава, като жалките си поръчители

Следователят Бойко Атанасов, известен с бунтовния си нрав и разкрития за пробойните в системата, притежава необходимите нравствени качества за заемане на поста градски прокурор на София. Това заключава етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС. В същото време обаче не пропуска да отбележи, че някои действия поставяли „под съмнение“ нравствеността му.

Едно от „провиненията“ на следователя, който се кандидатира за шеф на СГП, са публичните му разкрития за наличието на шпицкоманда в прокуратурата. „Изявленията на следовател Атанасов могат и трябва да се разглеждат като проява на свободата на словото. От друга страна квалификациите, че работещите в отдел 01 „Специализиран“ на СГП и сектор 01 „Специализиран“ на СО-СГП са „шпицкоманда“ и възникналото напрежение в колектива, до някаква степен поставя под съмнение дали с действията си следовател Атанасов не е изразил неуважение към своите колеги“, пише етичната комисия. Изводът е забележителен, особено на фона на факта, че от „шпицкомандата“ се заинтересуваха дори европрокурорите, проверяващи държавното ни обвинение. По същия повод обаче същата етична комисия не откри и помен от подобни „команди“ и заключи, че следователят не бил казал истината. Днес прокурорската колегия одобри заключенията от тази проверка (виж по-долу).

Другият „грях“ на Атанасов са две публикации срещу него, третирани като „информация, която да поставя под съмнение притежаваните от следователя нравствени качества“.  Едната е на врачанския в. „Вяра“ от 2 март т.г. „Магистрати до ВСС: Атанасов лъже за шпицкомандата“. Другата – на в. „Труд“ от 20 март т.г. „Истинското лице на следователя на олигархията“. Втората публикация е знакова – когато през 2005 г. Бойко Атанасов и колегата му Георги Йорданов дръзнаха да заговорят за корупция в столичното следствие и поименно посочиха началника си Христо Станев (срещу когото впоследствие бе образувано дело, а съдът го призна за виновен), единствен в. „Труд“ защити двамата магистрати. Вестникът тогава получи подкрепа от депутати, адвокати, магистрати и   обикновени граждани за куража да  застане зад честните следователи,  подгонени на мига от  властимащите.  Защото бяха посочили корупцията с пръст!

А Министерството на правосъдието връчи на Атанасов наградата „Магистрат на годината“ по номинация на съдебните репортери, след десетки публикации във вестника.

Времената се менят, поръчковата журналистика изкласява, съсипва хора и печели слава. Като жалките си  поръчители!

От изложението на етичната комисия сега лъсва и друго – следователят изобщо не е лъгал, говорейки за преследванията срещу него. Така в становището си комисията сочи, че в Инспектората на ВКП срещу него са били образувани две преписки – през 2008 г. и 2012 г., които в крайна сметка не са открили данни за нарушения. А тази година по заповед на и.ф. градския прокурор на София (Емилия Русинова, сега конкурент на Атанасов за поста) срещу следователя е било образувано дисциплинарно производство. То също е било прекратено, тъй като „в хода на производството не са открити данни за дисциплинарни нарушения“.

Прокурорската колегия на ВСС ще избере нов градски прокурор на София на 27 юли. А резултатът изглежда предрешен – конкурентът Емилия Русинова цялата е „в бяло“, според етичната комисия.

Прокурорската колегия потвърди: При нас няма шпицкоманди!

Резултатите от проверката на етичната прокурорска комисия са известни – нарушения няма, от „шпицкоманда“ – ни помен, ръководството е невинно. De Facto Legal ги оповести още на 6 юли. Днес въпросът влезе и в дневния ред на колегията начело със Сотир Цацаров.

А пресцентърът на ВСС съобщи:

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Доклада относно извършената проверка по преписка №94-00-110/2016 г., образувана по повод сигнал-предложение от Бойко Атанасов, следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура.

Докладът сочи, че не може да се направи извод за извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на прокурори, следователи или административни ръководители в системата на ПРБ, каквито са твърденията на следовател Атанасов. Въз основа на доклада е направен извод, съдържащ предложение за обмисляне на идеята за предоставяне на известна административна самостоятелност на Окръжните следствени отдели, посредством избор на техните ръководители от Прокурорската колегия при ВСС и ясно разписани права и задължения.  Подобно решение би било „крачка в посока на децентрализация на прокуратурата“, като по този начин остане само процесуалното ръководство по отношение на следователите от страна на прокурорите, а отпадне административното подчинение“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.