Последни новини
Home / Законът / Нели Куцкова: Съдиите от цял свят търсят защита за колегите си в Турция

Нели Куцкова: Съдиите от цял свят търсят защита за колегите си в Турция

Defakto.bg

 Независимостта на магистратите е ценност за обществото, а не за самите съдии и прокурори, заяви бившият говорител на ССБ съдия Нели Куцкова пред БНР. Не е случайно, че Управителния съвет на Съюза на съдиите реагира с декларация срещу масовите арести на магистрати в Турция. Призивът за върховенство на закона и спазване на съдийската независимост е бил връчен и на турския посланик Гьокче у нас, който междувременно обяви в интервю по Нова тв , че  не военните,  а магистратите са виновни  за опита за преврат.

В декларацията си ССБ заяви: „В рамките на международното сътрудничество между съдийски организации бяхме инфoрмирани, че отстранените вчера от длъжност 2745 турски съдии и прокурори очакват да бъдат и задържани под стража. Изразяваме категоричната си увереност, че тези наши колеги не биха могли да участват в действия, подриващи демокрацията и правото. Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги – съдии и прокурори”.

„Не само ние изказахме тревога от репресиите в Турция”, продължи  Куцкова.  Успоредно с нас загриженост изразиха и румънските ни колеги, а днес,( вторник) към протестите на националните съдийски асоциации се присъедини и австралийската асоциация на съдиите, добави тя.  И напомни, че срещу репресиите в Турция се  обяви  Международната асоциация на съдиите /МАС/ , включваща 84 съдийски организации от всички континенти, част от която е и Европейската асоциация на съдиите,  с 44 организации.

Най-могъщата и влиятелна асоциация в света  реагира много остро, каза  Куцкова. Асоциацията изказа  пълното си несъгласие с насилствените промени във властта, обърна внимание, че в Турция  много отдавна срещу съдиите и прокурорите се предприемат мерки, несъвместими с международните  стандарти – арести, наказания,  премествания в крайни райони и др.

Да  арестуваш магистрати, без никакво обяснение и данни за извършено престъпление говори за други намерения, заяви  Куцкова.   Опитът за преврат, който беше военен, а  не съдебен, се използва, за да бъдат довършени предприетите действия  срещу съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството, за да бъдат заменени с лоялни съмишленици,  напомни тя декларацията на Международната асоциация на съдиите.  В декларацията на Международната асоциация на съдиите се казва,че   политическите различия следва да бъдат разрешавани по демократичен начин и че военният преврат не е приемливо средство за смяна на легитимно правителство и отговорните трябва да понесат отговорността си в честен и безпристрастен процес.

Но съдиите попитаха –   къде са доказателствата за участие на съдиите в опита за преврат?

Съдия Куцкова информира, че във вторник  Европейската  асоциация на съдиите,  която е част от Международната асоциация, се е обърнала  с призив да спре репресията в Турция спрямо магистратите към председателя на комисията по външните работи в Европейския парламент.

А Международната асоциация на съдиите е открила  петиция, за която е информирала  Комитета на министрите в Европа, (Турция е член на Съвета на  Европа), с настояване да бъдат освободени онези магистрати,  за които няма данни да са извършили престъпление.

Никой не отрича правото на Турция да осъди тези, които са нарушили закона, въпросът е да им се осигури честен  процес, категорична е съдия  Куцкова.

Не искам да се възхищавам на стоицизма на турските колеги, искам те да бъдат оставени да си вършат работата – честно, обективно и справедливо. Само това има смисъл за едно общество, добави Куцкова.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.