Последни новини
Home / Законът / Нели Куцкова: Съдиите от цял свят търсят защита за колегите си в Турция

Нели Куцкова: Съдиите от цял свят търсят защита за колегите си в Турция

Defakto.bg

 Независимостта на магистратите е ценност за обществото, а не за самите съдии и прокурори, заяви бившият говорител на ССБ съдия Нели Куцкова пред БНР. Не е случайно, че Управителния съвет на Съюза на съдиите реагира с декларация срещу масовите арести на магистрати в Турция. Призивът за върховенство на закона и спазване на съдийската независимост е бил връчен и на турския посланик Гьокче у нас, който междувременно обяви в интервю по Нова тв , че  не военните,  а магистратите са виновни  за опита за преврат.

В декларацията си ССБ заяви: „В рамките на международното сътрудничество между съдийски организации бяхме инфoрмирани, че отстранените вчера от длъжност 2745 турски съдии и прокурори очакват да бъдат и задържани под стража. Изразяваме категоричната си увереност, че тези наши колеги не биха могли да участват в действия, подриващи демокрацията и правото. Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги – съдии и прокурори”.

„Не само ние изказахме тревога от репресиите в Турция”, продължи  Куцкова.  Успоредно с нас загриженост изразиха и румънските ни колеги, а днес,( вторник) към протестите на националните съдийски асоциации се присъедини и австралийската асоциация на съдиите, добави тя.  И напомни, че срещу репресиите в Турция се  обяви  Международната асоциация на съдиите /МАС/ , включваща 84 съдийски организации от всички континенти, част от която е и Европейската асоциация на съдиите,  с 44 организации.

Най-могъщата и влиятелна асоциация в света  реагира много остро, каза  Куцкова. Асоциацията изказа  пълното си несъгласие с насилствените промени във властта, обърна внимание, че в Турция  много отдавна срещу съдиите и прокурорите се предприемат мерки, несъвместими с международните  стандарти – арести, наказания,  премествания в крайни райони и др.

Да  арестуваш магистрати, без никакво обяснение и данни за извършено престъпление говори за други намерения, заяви  Куцкова.   Опитът за преврат, който беше военен, а  не съдебен, се използва, за да бъдат довършени предприетите действия  срещу съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството, за да бъдат заменени с лоялни съмишленици,  напомни тя декларацията на Международната асоциация на съдиите.  В декларацията на Международната асоциация на съдиите се казва,че   политическите различия следва да бъдат разрешавани по демократичен начин и че военният преврат не е приемливо средство за смяна на легитимно правителство и отговорните трябва да понесат отговорността си в честен и безпристрастен процес.

Но съдиите попитаха –   къде са доказателствата за участие на съдиите в опита за преврат?

Съдия Куцкова информира, че във вторник  Европейската  асоциация на съдиите,  която е част от Международната асоциация, се е обърнала  с призив да спре репресията в Турция спрямо магистратите към председателя на комисията по външните работи в Европейския парламент.

А Международната асоциация на съдиите е открила  петиция, за която е информирала  Комитета на министрите в Европа, (Турция е член на Съвета на  Европа), с настояване да бъдат освободени онези магистрати,  за които няма данни да са извършили престъпление.

Никой не отрича правото на Турция да осъди тези, които са нарушили закона, въпросът е да им се осигури честен  процес, категорична е съдия  Куцкова.

Не искам да се възхищавам на стоицизма на турските колеги, искам те да бъдат оставени да си вършат работата – честно, обективно и справедливо. Само това има смисъл за едно общество, добави Куцкова.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.