Последни новини
Home / Законът / Правната комисия реши: Критиките за магистрати – само срещу ЕГН !

Правната комисия реши: Критиките за магистрати – само срещу ЕГН !

Defakto.bg

Това не се иска и при сигнал за престъпление, възпротиви се Екатерина Захариева

Всеки, който подава сигнал срещу магистрат, включително и срещу „тримата големи”, освен трите имена и адреса си, ще си дава и ЕГН-то. Това реши правната комисия с 9 срещу 8 гласа. Предложението за съдебния закон бе на патриотите, но дружно го подкрепиха от ДПС, БСП, АБВ, БДЦ. От ГЕРБ и реформаторите се въздържаха.

Като няма да е анонимен сигнал, подателят трябва да се идентифицира, иначе всеки може да си измисли имена и да маскари, бяха аргументите. Депутатите-юристи обаче дружно пропуснаха факта, че за да бъде разгледан сигналът, той трябва да съдържа конкретни данни за твърдяното нарушение, включително точно кой, кога и къде го е извършил, да се позовава на документи или други източници, съдържащи ясна информация, както и посочване на свидетели. При тези „драконовски мерки” рискът от маскарене става минимален. И още – ЕГН-то е сред най-защитените лични данни и заради наличието му от публичните съдебни решения се заличават дори имена – както на граждани, така и на фирми, населени места и прочее.

„Нито един друг закон в момента, дори и НПК, дори и при сигнал за извършено престъпление не изисква посочване на ЕГН на подателя!”, скочи правосъдният министър Екатерина Захариева. И напомни на депутатите, че най-важното все пак е какво пише в сигнала, а после кой го е подал.

„А в исковите молби нали се пише ЕГН?“, не се даде предложителят Християн Митев от патриотите и иронично прикани тогава и това изискване да изчезне. Няма да споря и да ви изяснявам каква е разликата, отвърна Захариева. Напразно – на част от правната комисия очевидно трябваше да се разясни, че исковата молба е търсене на претендирано право, в което идентификацията е нормална и задължителна.

Освен това, този път по предложение на председателя на комисията Данаил Кирилов юристите приеха, че подаването на сигнал няма да води само по себе си до неблагоприятни последици, но не и че няма да се търси отговорност от сигнализиращия. Ако твърдението му излезело невярно и не се докажело. Слава богу, не наказателна, но вероятно административна и гражданска – сиреч ще се плаща яко. Трето и четвърто е, че сочени данни за нарушение може да се окажат недоказуеми, което не означава непременно, че са неверни. При това положение желаещите да сигнализират за магистратско безобразие фатално ще намалеят.

А пламът на правната комисия остави впечатлението, че депутатите май са се заблудили, мислейки, че защитават не магистратите, а себе си. Проверките по сигнали срещу тях обаче са по друг закон – „Кунева”, където правилата поне засега са различни.

Днешното, четвърто поред заседание на правната комисия по ЗСВ, започна с обсъждане на текстовете за новите проверки, които ще извършва Инспекторатът. С изключение на ценната добавка за ЕГН и няколко детайла бяха приети текстовете, предложени от Министерството на правосъдието.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.