Последни новини
Home / Законът / Промените в ЗСВ: Масонство няма да се декларира, но членство в Съюза на съдиите – задължително!

Промените в ЗСВ: Масонство няма да се декларира, но членство в Съюза на съдиите – задължително!

Defakto.bg

Депутатите от правната комисия днес сътвориха чудеса със съдебния закон. След като преградиха пътя на граждани и организации да бият сигнали за безобразия, продължиха с болната тема „може ли магистратът да е масон“.

Поводът – за пореден път в съдебния закон се предлага текст, който да осветли членовете на т.нар. тайни, непублични и прочее общества в съдебната власт. Става дума основно за масоните, призна правосъдният министър Екатерина Захариева. Както и предишните пъти, опитът се провали.

Факт е, предлагаше се обширна и на моменти неясна формулировка, че за засягане на магистратската независимост се смята членство, услуги и прочее на „персонифицирани или неперсонифиицрани организации с нестопанска цел“, които в крайна сметка , водят до възникване на права или задължения „за членовете, сътрудниците или съмишлениците като резултат на непублични правила или процедури“.

Редакцията е абсурдна, обяви шефът на комисията Данаил Кирилов. И иронизира, че правилата на някоя кооперация също можели да се покажат някому недостатъчно публични. Калин Калпакчиев от ВСС се опита да илюстрира необходимостта най-сетне в закона да влезе подобен текст с пример от Шотландия, където водят подобен регистър. И се е случвало страна по дело да сезира етичната комисия, че съдията и прокурорът по делото му членуват в една и съща такава организация, което поставя обективността им под въпрос.

Емил Димитров-Ревизоро веднага се прояви. „Ако някой ще става магистрат в Шотланция да спазва правилата им, там дори носят полички“, рече народният избраник.

Кирилов пък допълни, че ако на прицел са масоните, техните организации били регистрирани в съда и не попадали под ударите на закона. С 10 „против“, 5 „въздържали се“ и едва 2 „за“ масонския текст не мина.

Да е ясно коя съсловна организация прокарва решения!

След като решиха, че масоните явно са безобидни, членовете на правната комисия съзряха голяма опасност във влиянието на професионалните съсловни магистратски организации. Макар че те по принцип са 5 – три съдийски и по една прокурорска и следователска, беше ясно – на прицел е Съюзът на съдиите. А основният оратор Четин Казак от ДПС дори не го скри, като говореше все в единствено число.

Казак поиска занапред всички магистрати, членове на ВСС, инспектори да декларират пред съвета членството си в съсловна организация и това да влиза в специален регистър на ВСС. Министерството на правосъдието предлагаше по-общ текст за деклариране на „дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел и други граждански проекти“. А Екатерина Захариева изтъкна, че подобни задължения се въвеждат само за съдебната власт и ще е в повече да заявяват и членство в професионалните организации, които са открити, публични и в унисон с правото им на сдружаване за защита на професията.

Но кой може да спре Казак? „Да си изясним веднъж завинаги какво искаме и целим с този закон. След като дадохте  право на общите събрания да номинират, да решават, понеже съдиите са независими от всички и са над всички, да бъдат така добри след като общите събрания ще имат понякога решаващо влияние, да е ясно коя съсловна организация има присъствие там, формира мнозинството в общото събрание или в пленума, да е ясно чии решения се прокарват. Чисто и просто. Това е!„, обяви депутатът от ДПС.

Калин Калпакчиев, който е и член на Съюза на съдиите, не издържа: „Членството в съсловна организация не е срамно, ние нямаме проблем да го декларираме. Но версията на г-н Казак ме обижда. Извинявайте, съдиите се сдружават по цял свят с една-единствена цел да защитават и отстояват независимостта на съда, те не са клетки на терористични организации, посягащи към властта на председателя, за каквито ги представяте. Може би трябва да ги забраним?“

Председателят на ВАС Георги Колев се включи с аргумент, че и в Европа съдиите се сдружават, но там нямало термин „съдийско самоуправление“.

Последваха гласуване и прегласуване. При първото гласуване идеята на Казак не мина на косъм – с 8 срещу 9 гласа. При прегласуването привържениците му намаляха до 6, противниците станаха 13.

Оказа се обаче, че членството в съсловната организация все пак ще се декларира и ще влиза в регистър на ВСС, защото и петте организации са юридически лица с нестопанска цел или в обществена полза и попадат в обхвата на закона. Но като такива те вече фигурират в други регистри към Министерството на правосъдието. Нещо повече – вече одобрени от правната комисия промени в ЗСВ предвидиха регистър на ВСС за съсловните организации, техните членове и финансите им – тръгвайки от членски внос и стигайки до спечелени проекти.

Така че депутатът Казак може да спи спокойно – оказва се, че Съюзът на съдиите ще се окаже сред най-регистрираните в държавата.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.