Последни новини
Home / Законът / *Според анализ: Апелативните, административните и военните съдилища са много

*Според анализ: Апелативните, административните и военните съдилища са много

Defakto.bg
1418499810_7[1]
Милка Итова
Дали не трябва да се намали броя на апелативните съдилища (пет цивилни и един военен) и 28-те административни съдилища –  това се предлага за дискусия в  анализ за  натовареността на съдилищата от 2015 г.  Той бе обсъден и приет от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

През м.г. съдилищата са разгледали общо 676 830 дела и са приключили 84% от тях – 567 498. Запазва се тенденцията от последните години да се увеличават разглежданите дела – през 2015 г. са с 3,3% повече в сравнение с предишната година. Увеличение няма в окръжните и административните съдилища.

Продължава и тенденцията гражданските, наказателните и административните дела да се концентрират в софийските съдилища. Затова висшите магистрати предлагат със закон да се промени подсъдността.

  Милка Итова посочи, че в резултат на прехвърлянето на 200 незаети щата от по-малките към по-големите съдилища, чувствително е намаляла натовареността на съдии в София, Пловдив, Варна, както и броят на съдилищата, в които се решават много малко на брой казуси.

По щат у нас има 2232 съдии. Изчислена е и натовареност по щат общо за всички съдилища – един съдия разглежда 25,27 дела и решава 21,19. Най-натоварени са районните съдии – един работи по 41 казуса месечно. Следват административните – 17 дела, окръжните – 12, апелативните – 8, военните – 4.

 *Информация на в.“24 часа“

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Един коментар

  1. не само са много – съдиите са безконтролни и вместо да създават хармония те генерират конфликти.А Всс отказеа да бъде регулатор и така. от страх да не засегнат нечии интереси, не са нито морален.нито законен предел на лошите практики.Господа и госпожи магистрати, не се капсоловайте в само в своето собствено съзнание .Създайте формат за т.н.допитване до други юристи, без които не може да има процес-тогава ще се познаете , но без ореола на величието,каквито всъщност Сте…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.