Последни новини
Home / Законът / *Според анализ: Апелативните, административните и военните съдилища са много

*Според анализ: Апелативните, административните и военните съдилища са много

Defakto.bg
1418499810_7[1]
Милка Итова
Дали не трябва да се намали броя на апелативните съдилища (пет цивилни и един военен) и 28-те административни съдилища –  това се предлага за дискусия в  анализ за  натовареността на съдилищата от 2015 г.  Той бе обсъден и приет от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

През м.г. съдилищата са разгледали общо 676 830 дела и са приключили 84% от тях – 567 498. Запазва се тенденцията от последните години да се увеличават разглежданите дела – през 2015 г. са с 3,3% повече в сравнение с предишната година. Увеличение няма в окръжните и административните съдилища.

Продължава и тенденцията гражданските, наказателните и административните дела да се концентрират в софийските съдилища. Затова висшите магистрати предлагат със закон да се промени подсъдността.

  Милка Итова посочи, че в резултат на прехвърлянето на 200 незаети щата от по-малките към по-големите съдилища, чувствително е намаляла натовареността на съдии в София, Пловдив, Варна, както и броят на съдилищата, в които се решават много малко на брой казуси.

По щат у нас има 2232 съдии. Изчислена е и натовареност по щат общо за всички съдилища – един съдия разглежда 25,27 дела и решава 21,19. Най-натоварени са районните съдии – един работи по 41 казуса месечно. Следват административните – 17 дела, окръжните – 12, апелативните – 8, военните – 4.

 *Информация на в.“24 часа“

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Един коментар

  1. не само са много – съдиите са безконтролни и вместо да създават хармония те генерират конфликти.А Всс отказеа да бъде регулатор и така. от страх да не засегнат нечии интереси, не са нито морален.нито законен предел на лошите практики.Господа и госпожи магистрати, не се капсоловайте в само в своето собствено съзнание .Създайте формат за т.н.допитване до други юристи, без които не може да има процес-тогава ще се познаете , но без ореола на величието,каквито всъщност Сте…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.