Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Не е вярно, че няма почва за радикален ислям у нас

Цацаров: Не е вярно, че няма почва за радикален ислям у нас

Defakto.bg
„Твърдението, че у нас няма почва и наченки на радикален ислям, е невярно“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на кръгла маса в Народното събрание „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на  България“, цитиран от „Фокус“.
Но радикалният ислям бил в „доста прикрита и притихнала форма, защото държавните органи вземат мерки“.
Ислямът не е радикален сам по себе си, т.е. знак на равенство между ислям и радикален ислям няма. Всеки, който прави радикален ислям, преследва други цели. Трябва съвсем ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм„, каза още главният прокурор.
С двете дела за разпространение на радикален ислям в Пазарджик проблемът не е изкоренен, смята Цацаровв. Според него  рискови райони са Велинградско и Смолянско.
За изричното записване на радикалния ислям в Наказателния кодекс по предложение на патриотите главният прокурор обяви, че би следвало да има ясна дефиниция, какво представлява радикален ислям, защото формулирането на такава норма в НК предполага еднозначното й тълкуване.
Сегашният режим на  регистрация, по силата на който вероизповеданията се регистрират изначално по съдебен ред, а местните поделения се вписват от общините по уведомителен режим, „не е най-добрият“, даде оценка обвинител №1.  И, макар че не бил привърженик на тоталната намеса на държавата в работата на религиозните институции, смята, че „една малко по-засилена роля на държавата не би била излишна“. Според Цацаров  държавата трябва да регламентира и висшето духовно образование и да въведе „някакви минимални изисквания“ в съответното право за проповед или правото да се служи, без да се намесва в автономията на религиозната институция.
Преди време главният прокурор се обяви и за забраната на бурките у нас.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.