Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Не е вярно, че няма почва за радикален ислям у нас

Цацаров: Не е вярно, че няма почва за радикален ислям у нас

Defakto.bg
„Твърдението, че у нас няма почва и наченки на радикален ислям, е невярно“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на кръгла маса в Народното събрание „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на  България“, цитиран от „Фокус“.
Но радикалният ислям бил в „доста прикрита и притихнала форма, защото държавните органи вземат мерки“.
Ислямът не е радикален сам по себе си, т.е. знак на равенство между ислям и радикален ислям няма. Всеки, който прави радикален ислям, преследва други цели. Трябва съвсем ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм„, каза още главният прокурор.
С двете дела за разпространение на радикален ислям в Пазарджик проблемът не е изкоренен, смята Цацаровв. Според него  рискови райони са Велинградско и Смолянско.
За изричното записване на радикалния ислям в Наказателния кодекс по предложение на патриотите главният прокурор обяви, че би следвало да има ясна дефиниция, какво представлява радикален ислям, защото формулирането на такава норма в НК предполага еднозначното й тълкуване.
Сегашният режим на  регистрация, по силата на който вероизповеданията се регистрират изначално по съдебен ред, а местните поделения се вписват от общините по уведомителен режим, „не е най-добрият“, даде оценка обвинител №1.  И, макар че не бил привърженик на тоталната намеса на държавата в работата на религиозните институции, смята, че „една малко по-засилена роля на държавата не би била излишна“. Според Цацаров  държавата трябва да регламентира и висшето духовно образование и да въведе „някакви минимални изисквания“ в съответното право за проповед или правото да се служи, без да се намесва в автономията на религиозната институция.
Преди време главният прокурор се обяви и за забраната на бурките у нас.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.