Последни новини
Home / Законът / Драгана Болжевич: Терорът над съдии и прокурори в Турция се засилва, сезираме ООН

Драгана Болжевич: Терорът над съдии и прокурори в Турция се засилва, сезираме ООН

Defakto.bg

Изключително тревожни информации идват от Турция за арестуваните съдии и прокурори. Има данни, че са дори изтезавани. Това твърди   Драгана Болжевич, генерален секретар на Бюрото на Европейската асоциация на съдиите и прокурорите за демокрация и свобода – MEDEL, както и председател на Асоциацията на съдиите в Сърбия. 

Болжевич съобщава, че до онзи ден заповеди за арести са били издадени за 2745 магистрати и всички са били уволнени. „Новините са оскъдни и объркващи, но изглежда, че почти всички от тях към този момент са задържани“, казва тя.

До MEDEL обаче е достигнала по-тревожна информация – че реално около 6000 съди и и прокурори са арестувани.   „Вчера чух за съществуването на списък с нови 2000 имена на магистрати, които предстои да бъдат арестувани“, съобщава Драгана Болжевич.

Според официалните данни от 2012 г., в Турция има общо 12 483 магистрати – съдии и прокурори (8126 съдии и 4357 прокурори).

Преди да бъдат задържани някои от тях са успели да разкажат, че са оставили децата си при роднини и са чакали по домовете си с с съпрузите си да бъдат арестувани.

Арестуват проевропейски настроените магистрати и административните съдии, които ще се произнасят за законността на държавните актове след опита за преврат

Задържаните съдии са от всички нива на съдебната система, които са защитавали правото на Общността – най-проевропейски настроените съдии. Особено що се отнася до съдиите от съдилищата от по-високо ниво, чиито решения са окончателни. Както и тези от административните съдилища, които ще вземат решенията за законосъобразността на актове и действия на турските държавни органи, които ще бъдат предприети в следващите дни, седмици и месеци.

Например, 541 от общо 1500 съдии от административните съдилища са уволнени, заедно с 48 съдии от Държавния съвет, които са повече от половината в този съд – тези, които ще имат последната дума да се произнесат за (не)законосъобразността на действията на държавните органи.

Уволнени са петима съдии, членове на HSYK – турският Висш съдебен съвет, които заедно с двама членове, избрани от президента на страната, представляват най-важната камара на HSYK, която взема решенията, отнасящи се до дисицплинарната отговорност и уволненията на магистрати.

Сред първите арестувани са били съдии и прокурори, които отговарят за международното сътрудничество в YARSAV (Турската асоциация на съдиите и прокурорите, която е член на MEDEL и e смятана за „вражеска“ от изпълнителната власт- бел.ред.)

Съпругата на един от задържаните съдии разказала, че на съпруга ѝ не било разрешено да говори със своя адвокат. А в статия във в. Хюриет се съобщава, че двама съдии са получили сърдечен удар, докато са давали показания в сградата на съда в Измир (единият от тях е Азиз Улупинар, името на втория не беше съобщено).

„От това не мога да направя друго заключение освен че са били измъчвани“

– допуска  Драгана Болжевич.

Сезирани се всички международни институции – ООН, ЕС, Съвета на Европа, международни правозащитни и магистратски организации, като ги призовахме за бързи и решителни действия по отношение на турските власти. Поискахме от тях с твърдост да осъдят бруталното нападение на турското правителство над независимостта на съдебната система и да поискат от турските власти незабавно да освободят всички магистрати, които са прoизволно уволнени или арестувани, без спазването на каквито и да е основни принципи на върховенството на закона, казва Болжевич.

Натискът над съдебната власт в Турция не започва сега

През последните 21 месеца близо 9000 магистрати, дръзнали да защитават основните права и свободи на гражданите и да постановяват своите решения съгласно закона и вътрешното си убеждение, дори по политически дела – включително такива, които засягат пряко президента на Турция или неговото семейство – бяха командировани в райони на хиляди километри от техните домове. Заради това много от тях бяха отделени от своите деца и съпрузи, които останаха да работят в градовете, в които са живели до този момент. За много от тях това беше второ или дори трето преместване за последните две години.

В края на юни, в нощта на терористичното нападение над летището в Истанбул, бе приет закон, според който в деня на влизането му в сила ще бъдат съкратени от служба повече от 700 съдии от Върховния апелативен съд и Държавния съвет, вследствие на което общият брой на съдиите в тези съдилища спадна от 900 на 290 (от 516 на 200 във Върховния апелативен съд и от 195 на 90 в Държавния съвет). Бившият председател на Върховния апелативен съд Сами Селчук обяви преди месец, че „подобни промени се извършват единствено във времена на военен преврат. При нормални обстоятелства, никой дори не би помислил да предприеме подобни действия.“

MEDEL е международна магистратска организация, в която членуват сдружения на магистрати от 14 европейски страни. Още в понеделник MEDEL, заедно с Международната асоциация на съдиите, която включва 84 асоциации от всички континенти, излязоха с официални становища, с които остро осъдиха произвола над съдии и прокурори в Турция. Наред с това MEDEL направи рубрика на своята уеб страница за ситуацията в Турция. Президентът на Европейската асоциация на съдиите Кристоф Ренар изпрати писмо до председателя на Външната комисия на Европейския парламент Елмар Брок.
Позиция огласи още в неделя и Съюзът на съдиите в България.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.