Последни новини
Home / Законът / След абсурден дебат, ВСС все пак защити отстранените и арестувани турски магистрати

След абсурден дебат, ВСС все пак защити отстранените и арестувани турски магистрати

Defakto.bg

Абсурден дебат за ситуацията в Турция се разгоря във Висшия съдебен съвет по повод предлагана от негови членове декларация срещу репресиите на съдии и прокурори там. Стигна се дори до разсъждения, че не се знаело дали правата на над 2700 магистрати наистина са нарушени, сигурното било само, че е налице недопустим опит за държавен преврат!

Случва се на фона на разрастващата се европейска и международна подкрепа за отстранените и арестувани турски съдии и прокурори и категорични настоявания да се спазват принципите на независимостта на магистратите и гаранциите за справедлив съдебен процес.

В крайна сметка, с 11 срещу 8 гласа декларацията бе приета. Главният прокурор Сотир Цацаров гласува „против”.

Декларацията гласи: „ВСС на Република България изразява своята загриженост за спазване на правата на над 2700 турски съдии и прокурори, които по публични данни са били отстранени от работа, освободени от длъжност или арестувани непосредствено след неуспешния опит за преврат в Република Турция. Като организация, членуваща в Европейската мрежа на съдебните съвети, споделяме призива както на ЕМСС, така и от други международни съдийсйки организации, че търсенето на отговорност от лицата, които стоят зад опита за преврат в Република Турция, не трябва да нарушава върховенството на закона и принципите, гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите и правото на справедлив процес спрямо тях”.

Няма да подкрепя, ако не осъдим преврата!

Изненадващо, ясната и кратка декларация роди буря от несъгласия.

Първо Михаил Кожарев изобщо се усъмни в нейната нужда – нали имало позиция на Европейската мрежа на ВСС и нашият влизал там.  „Става дума за много сериозно засягане на правата на хиляди наши колеги и много сериозни опасения, че спрямо тях е в ход саморазправа. В тази безпрецедентна ситуация заемането на позиция е повече от наложително”, отвърна Калин Калпакчиев..

Ще гласувам „против”, ако изрично не се осъди опитът за държавен преврат, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Така, както го била направила и европейската мрежа. „Няма да подкрепя декларация с такъв текст, защото оценява събитията само като неуспешен опит за преврат и не е в съответствие с ЕМСС. Трябва да осъдим и противоконституционния и противозаконен начин за сваляне на законно избраната власт в Република Турция, като подчертаем, че на задържаните им се дължи справедлив съдебен процес, както го е направила мрежата”, обяви той.

„Не мисля, че трябва да преповтаряме позицията на мрежата. Ние като ВСС, според мен, трябва да акцентираме върху принципа за независимост на съдиите и нашите опасения, че тя е застрашена в Турция. Да правим оценка при доста неясна политическа обстановка какво точно се е случило, не е наша работа. Естествено, ще изразим съжаление за жервите и пострадалите, но не можем и не бива да правим политически оценки за станалото”, отвърна Калпакчиев.

„Опасенията на г-н Цацаров са безпочвени и не почиват на текста на декларация. Той не дава основания за съмнения, че се подкрепя опит за преврат”, додаде Галина Карагьозова..

„Нямам никакви опасения, просто споделям моята позиция Подкрепям декларацията на Европейската мрежа, но няма да подкрепя на българския ВСС, ако се разминава с нея!”, категоричен бе главният прокурор.

А дали репресиите са незаконни?

Тук дойде забележителното изказване на прокурора Кожарев.

Изразяваме съмнения, че правата на тези 2700 души не са спазени, без да сме наясно дали е така. Отстраняването им от турския ВСС и арестуването може да е в съответствие с турското право, което не означава, че техните права са нарушени. Не сме наясно и дали наистина върховенството на закона е нарушено, нито дали е започнал или не справедлив или несправедлив процес. Известен е един факт – че има отстранени от длъжност и арестувани съдии и прокурори. Ние нямаме правото да изразяваме становище как се спазват законите в Турция. Всички организации посочиха, че всеки опит за държавен преврат е противоконституционно действие. Аз също няма да подкрепя тази декларация”, каза кадровикът с над 30 г. стаж в правоприлагането.

Председателят на ВКС Лозан Панов не издържа: „Като вносител декларирам, че няма никакъв политически елемент. Става дума за хуманност и демократични принципи. Още повече в една съседна страна. Мълчанието като държава от ЕС и граничеща с Република Турция може да ни направи само неми съучастници на случващото се”.

„Не влагайте друг, различен подтекст от заявения”, включи се Юлия Ковачева. Изявлението на ЕМСС дори е по-рязко и говори за „чистка”, напомни Елка Атанасова.

Замеряне с декларации

Междувременно Сотир Цацаров излезе и се върна със свой вариант за декларация, който на моменти сам не можеше да разчете. Тя гласеше: „ВСС подкрепя становището на Европейската мрежа на съдебните съвети относно събитията в Република Турция. ВСС споделя изразената позиция относно това, че извършеният опит за държавен преврат следва да бъде категорично осъден, а стоящите зад него да бъдат подведени под отговорност и съдени според межународните стандарти.

ВСС подкрепя позицията на ЕМСС по повод информацията за задържани или отстранени от работа съдии и прокурори, че търсенето на отговорност не трябва да нарушава върховенството на закона и правото на справедлив процес”.

Калин Калпакиев възрази – подменя се съдържанието, ВСС трябва да реагира като орган, призван да защитава независимостта на съдиите и прокурорите, а не да прави политически оценки. И продължи: „Чутото от г-н Кожарев ме озадачи, да не използвам по-тежка дума. Дори не мога да си представя как се чувстват хилядите магистратски семейства, които  чакат арести всеки момент. Как само няколко часа след събитията се арестуват хиляди съдии, които незнайно как за тези няколко часа са били заподозрени с основателни съмнения, че са участвали в престъпна дейност. За мен ще е по-честно, ако не желаете, не подкрепяйте декларацията, но да замълчим.

Всяка монета има две страни. Колкото е страшно арестуването на невинни хора само заради политически причини, толкова е страшен опитът да се свали законна власт и  да се стреля по парламент, което досега не се е случвало в историята на Турция”, изясни най-сетне позицията си Цацаров. Но, за да нямало съмнения, оттеглял декларацията си.

Шефът на ВАС Георги Колев предложи трети вариант: „ВСС изцяло подкрепя и споделя становището на Секретариата на мрежата на европейските съдебни съвети за събитията в Турция”. Било напълно достатъчно.

В крайна сметка с 11 срещу 8 гласа първоначално предложената декларация бе приета. „За“ гласуваха Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Соня Найденова, Каролина Неделчева, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Васил Петров, Юлиана Колева.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Един коментар

  1. Фактът, че декларацията и в накъке приета единодушно показва, че в този ВСС има членове, за отбелязване – и Гл. прокурор, на които мястото им не е, не само в този съвет, но и изобщо в съдебната система на страна член на ЕС. Декларацията е написана коректно и в никакъв случай не може да се направи извод, че защитава извършителите на преврата. Тя е в унисон с реакцията на световната юридическа общност и само нашите доморасли “ защитници“ на независимоста на съдебната власт се страхуват да се обявят против един явно противоконституционен и противоречащ на принципите на правовата държава акт на произвол, който цели сплашване и овладяване на съда от политическата власт.Посланик Гьокче го каза много ясно – списъците за уволнение / може би и за арести / са изготвени преди преврата.Но дори да се абстрахираме от тази издънка на посланика, пределно ясно е, че за няколко часа не могат да се съберат доказателства за съучастие в преврата на 3000 магистрати. А как се съгласува тази акция на властта в Турция с принципа за несменаемост на магистратите и отстраняването им само при тежки, доказани престъпления?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.