Последни новини
Home / Законът / Страсбург отсъди: България плаща 430 000 евро обезщетение на вдовицата на Самоковеца

Страсбург отсъди: България плаща 430 000 евро обезщетение на вдовицата на Самоковеца

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 429 810 евро на вдовицата на убития през 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца Ангелина Димитрова.

През март 2015 г. тя и синът й Константин спечелиха дело срещу държавата за нарушено право на собственост – конфискувани апартамент във Варна за около 37 000 евро, офис в София за над 300 000 евро. Страсбург определи обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски, като ги остави да се споразумеят с държавата за имуществените вреди.

Това не се случи и Евросъдът отсъди солено обезщетение. Защото при нарушения на Протокол №1 за правото на собственост, целта на обезщетенията е да възстановят загубеното във възможно най-пълна степен.

Осъждането е заради конфискация по отменената вече Глава трета на Закона за собствеността на гражданите, който се занимаваше с „нетрудовите доходи“. А Евросъдът бе категоричен, че даденото на прокуратурата право да започва и прекратява тези производства по собствено усмотрение нарушава изискването за предвидимост.

През 2004 г. започна дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола. Софийският окръжен съд изчисляваше приходите и имуществото на Димитрови в долари. Така незаконните им и нетрудови доходи бяха изчислени на 40 000 долара.

Втората инстанция обаче прецени, че разходите на семейството надвишават  законните им доходи с 286 000 долара. И нареди отнемането на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени.

Делото не беше допуснато до касация и през 2010 г. Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите ѝ бяха отнети.

Междувременно Ангелина Димитрова бе пратена на съд за контрабанда и оправдана.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.