Последни новини
Home / Законът / Страсбург отсъди: България плаща 430 000 евро обезщетение на вдовицата на Самоковеца

Страсбург отсъди: България плаща 430 000 евро обезщетение на вдовицата на Самоковеца

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 429 810 евро на вдовицата на убития през 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца Ангелина Димитрова.

През март 2015 г. тя и синът й Константин спечелиха дело срещу държавата за нарушено право на собственост – конфискувани апартамент във Варна за около 37 000 евро, офис в София за над 300 000 евро. Страсбург определи обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски, като ги остави да се споразумеят с държавата за имуществените вреди.

Това не се случи и Евросъдът отсъди солено обезщетение. Защото при нарушения на Протокол №1 за правото на собственост, целта на обезщетенията е да възстановят загубеното във възможно най-пълна степен.

Осъждането е заради конфискация по отменената вече Глава трета на Закона за собствеността на гражданите, който се занимаваше с „нетрудовите доходи“. А Евросъдът бе категоричен, че даденото на прокуратурата право да започва и прекратява тези производства по собствено усмотрение нарушава изискването за предвидимост.

През 2004 г. започна дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола. Софийският окръжен съд изчисляваше приходите и имуществото на Димитрови в долари. Така незаконните им и нетрудови доходи бяха изчислени на 40 000 долара.

Втората инстанция обаче прецени, че разходите на семейството надвишават  законните им доходи с 286 000 долара. И нареди отнемането на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени.

Делото не беше допуснато до касация и през 2010 г. Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите ѝ бяха отнети.

Междувременно Ангелина Димитрова бе пратена на съд за контрабанда и оправдана.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите в Деня на независимостта: Да помним уроците на днешния ден и да не се борим помежду си, а за интересите на България

По случай 115 годишнината от провъзгласяването на българската независимост, Висшият адвокатски съвет поднесе   почитанията си …

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.