Последни новини
Home / Законът / Турция замразява действието на Конвенция за човешките права

Турция замразява действието на Конвенция за човешките права

Defakto.bg
Действието на Европейската конвенция по правата на човека ще бъде преустановена на територията на Турция, докато действа извънредното положение. Това съобщи сайтът Гласове,  позовавйки се на  ТАСС и телевизия NTV, съобщили, че информацията е на вицепремиера на Турция Нуман Куртулмуш.
 “Ние искаме извънредното положение да завърши в продължение на месец-месец и половина. Не предвиждаме въвеждане на комендантски час. Но докато действа извънредното положение временно ще бъде замразено изпълнението на Европейската конвенция по правата на човека”, са думите на  Куртулмуш. Според други източници замрязаването е обявил късно снощи  президентът Ердоган.  Незачитането на конвенцията за човешките права, тоест на правата на заподозрените, арестуваните и  обвиняемите, тече от деня на опита за преврат ( 15 срещу 16 юли).
 Така на практика турската страна  опитва да заобиколи принципите  за обективен и справедлив процес, право на  защита,  свобода на личността, право на личен живот, забрана за изтезания   и т.н. , които Конвенцията безусловно подкрепя, а Съдът по човешките права налага осъдителни решения на правителствата за погазването им.

Интересно е,че в същото време турският посланик Сюлейман Гьокче на извънредна пресконференция в София в четвъртък заяви,че Турция не се е отказала от членство в ЕС.  Даже призова българските граждани да подновят пътуванията си в югоизточната ни съседка, защото там вече всичко е спокойно. Гьокче  декларира също, че всички съдебни процеси срещу заговорниците ще бъдат проведени според законите и конституцията и съдилищата ще преценят основателността на обвиненията.  „Не трябва да има никакво съмнение, че процесите ще бъдат проведени при пълно зачитане на фундаменталните права и върховенството на закона“, каза посланикът.

Очевидно властите в Турция не успяват да  синхронизират позициите си за  понятието „върховенство на закона“ –  членството в Европейския  съюз е пряко свързано със зачитане на Европейската конвенция за правата на човека и  свободите.  Не се приема с доверие  зачертаването „за малко“  на човешките права, особено, когато една държава отговаря с мерки като на  контрапреврат срещу един неуспешен опит за преврат, казват юристи.


Международната асоциация на съдиите е открила  петиция до Комитета на министрите в Съвета на Европа,  с настояване да бъдат освободени онези магистрати,  за които няма данни да са извършили престъпление.  

 Тук можем да подкрепим петицията и  правата на човека –  http://ow.ly/qKXB302lnBM ) 

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.