Последни новини
Home / Законът / Главният архитект на Пловдив с обвинение заради събарянето на емблематична сграда от тютюневите складове

Главният архитект на Пловдив с обвинение заради събарянето на емблематична сграда от тютюневите складове

Defakto.bg

Главният архитект на Пловдив Румен Русев е обвинен за събарянето на емблематична сграда от тютюневите складове в града. Прокуратурата го е привлякла към наказателна отговорност по чл. 277а, ал.4 от Наказателния кодекс за противозаконни действия спрямо паметници на културата. Престъплението се наказва с до 5 г. затвор и от 5 000 до 15 000 лена глоба. Русев е на свобода срещу 2 000 лева гаранция.

Скандалът гръмна през пролетта, пловдивчани организираха жива верига, за да спрат събарянето на паметника. Тогава от общината твърдяха, че нямат нищо общо. Сега се оказва, че очевидно не е така – главният архитект е техен служител. А прегрешенията му не са от вчера.

Ето пълното съобщение на прокуратурата:

„След анализ на събраните в хода на образуваното от Окръжна прокуратура – Пловдив по случая със събарянето на тютюневия склад досъдебно производство доказателства, които сочат на извършени в периода 04.10.2010 г. – 09.02.2016 г. множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство, днес към наказателна отговорност бяха привлечени Румен Русев – главен архитект на Община – Пловдив и Георги Бранеков – представител на „Одрин 8” ЕООД.

Спрямо обв. Русев е повдигнато обвинение, че при условията на продължавано престъпление, извършвайки близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство –охранителната зона на групова недвижима културна ценност /групов паметник на културата/ – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – система от улични ансамбли, включваща „Тютюнев склад на ул. Одрин”, обявена за такава от Националния съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата на 22.03.2000 г. – престъпление по чл.277а ал.4, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Сред извършените от обв. Русев нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, вместо кмета на Община – Пловдив и без да са налични изискуемите от закона предпоставки и съответни съгласувания /вкл. с Министерство на културата/ и разрешения за това; презаверяване на скици-визи в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията и при липса на актуален документ за собственост на „Одрин 8”ЕООД; издаване на две разрешения за строеж на последното дружество за „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „Общежития” при липса на изискуемите за това документи, вкл. при липса на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред, и при липса на съгласуване с Министерство на културата; презаверка на описаните разрешения за строеж, без да са били отстранени нередностите в документацията на „Одрин 8” ЕООД и след представяне на пълномощно, отнасящо се до несъществуващ в кадастралната карта на гр. Пловдив имот.

За организирането на допуснатата от обв. Русев противозаконна дейност в защитената територия, към наказателна отговорност за престъпление по чл. 277а, ал.6, вр. чл. 26, ал.1 от НК е привлечен управителят на „Одрин 8”ЕООД – Георги Бранеков.

При претърсване и изземване в ползвани от дружеството помещения е било намерено и иззето преправено Удостоверение изх. № 5578/09.08.2010 г., издадено от Министерство на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство. Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на „сградата на ул. „Одрин” № 8, кв. 165, пл. 610 в гр. Пловдив”, като наместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин” в гр. Пловдив и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник”. За двукратното използване на така преправения документ пред Община – Пловдив – за издаване на разрешения за строеж, обв. Бранеков е привлечен към наказателна отговорност и за документно престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на по 2000 лева.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева.

За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват.

Съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и на основание нормите на Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на територията, Окръжна прокуратура – Пловдив е подала протест до РДНСК – гр. Пловдив, Южен централен район, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от Главния архитект на Община – Пловдив на „Одрин 8”ЕООД разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. Предстои да бъдат атакувани по надлежния ред подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.“

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.