Последни новини
Home / Законът / *Петър Обретенов: Във ВСС има членове, на които мястото не е дори в съдебната система

*Петър Обретенов: Във ВСС има членове, на които мястото не е дори в съдебната система

Defakto.bg
Петър Обретенов
Петър Обретенов

Обстоятелството,  че декларацията  на ВСС в подкрепа на задържаните магистрати в Турция не бе приета единодушно показва, че в този ВСС има членове, за отбелязване – и главният прокурор, на които мястото им не е не само в този съвет, но и изобщо в съдебната система на страна член на ЕС. ( По време на дебата в четвъртък Цацров заяви,  няма да подкрепи декларацията, ако не  бъде осъден и преврата,  а Михаил Кожарев се усъмни дали  Ердоган не е прав с действията си срещу магистратите!  б.р.) 

Декларацията е написана коректно и в никакъв случай не може да се направи извод, че защитава извършителите на преврата. Тя е в унисон с реакцията на световната юридическа общност и само нашите доморасли “ защитници“ на независимостта на съдебната власт се страхуват да се обявят против един явно противоконституционен и противоречащ на принципите на правовата държава акт на произвол, който цели сплашване и овладяване на съда от политическата власт. Посланик Гьокче го каза много ясно – списъците за уволнение ( може би и за арести)  са изготвени преди преврата. Но дори да се абстрахираме от тази издънка на посланика, пределно ясно е, че за няколко часа не могат да се съберат доказателства за съучастие в преврата на 3000 магистрати (с днешна дата много повече ).  А как се съгласува тази акция на властта в Турция с принципа за несменаемост на магистратите и отстраняването им само при тежки, доказани престъпления?

Ето какво гласи декларацията:

„ВСС на Република България изразява своята загриженост за спазване на правата на над 2700 турски съдии и прокурори, които по публични данни са били отстранени от работа, освободени от длъжност или арестувани непосредствено след неуспешния опит за преврат в Република Турция. Като организация, членуваща в Европейската мрежа на съдебните съвети, споделяме призива както на ЕМСС, така и от други международни съдийски организации, че търсенето на отговорност от лицата, които стоят зад опита за преврат в Република Турция, не трябва да нарушава върховенството на закона и принципите, гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите и правото на справедлив процес спрямо тях”.

*Авторът е юрист с дългогодишен стаж. Бил е съдия и народен представител във Великото народно събрание, секретар на Съвета по законодателство към Министерството на правосъдието, парламентарен секретар на същото, зам.-председател на Централната избирателна комисия. В момента е адвокат.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.