Последни новини
Home / Законът / Висш адвокатски съвет: Новият съдебен закон капсулира опасно съдебната власт

Висш адвокатски съвет: Новият съдебен закон капсулира опасно съдебната власт

Defakto.bg

Идната седмица в пленарна зала влизат за второ четене промените в съдебния  закон.  По повод досегашните гласувани изменения в Закона за съдебната власт,  Висшият адвокатски съвет изразява следното принципно становище:

Адвокатурата е призвана да защитава правата и свободите на гражданите и юридическите лица. Водени от този принцип, адвокатите винаги са поставяли на първо място защитата на тези свободи и права и интересите на обществото.

Висшият адвокатски съвет нееднократно и последователно е изразявал становището си по приетата от Народното събрание актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и предлаганите изменения и допълнения на ЗСВ. Внесените изменения не решават основните проблеми и не могат да доведат до ефективна защита на правата на гражданите и юридическите лица. Убедени сме, че предлаганите изменения и допълнения няма да доведат до прокламираната кардинална реформа на съдебната власт и съдебната система, а напротив – ще задълбочат кризата в тях и проблемите в правораздаването.

Предлаганите изменения в частта за конкурсите, атестациите, командироването на магистрати, новите правомощия на Инспектората към ВСС и т.н. ще доведат до опасно капсулиране на съдебната власт. Липсват гаранции за достъп до магистратските професии на външни за системата лица. Продължава и подценяването на изискванията за придобиване на юридическа правоспособност, което в дългосрочен план ще задълбочи съществуващата криза във всички правни сфери и най-вече в правораздавателната дейност.

Категорични сме, че ефективна реформа в съдебната власт и постигането на качествено правораздаване не може да се постигне без незабавни адекватни промени в процесуалните закони и свързаното с тях законодателство.

Конституционният модел на организация и функциониране на съдебната власт предопределя задълбочаване на кризата в правораздаването поради противоречието с основния принцип, че всяка власт в т.ч. и съдебната, произтича от нейния суверен – народа. С измененията и допълненията на КРБ в глава „Съдебна власт“ и в предложените изменения и допълнения на ЗСВ на българския народ не е предоставена пълноценна конституционна възможност да участва в прякото формиране на съдебната власт чрез избор и сменяемост на съдии и прокурори.

Българското общество има очевидна и болезнена необходимост от бързо, ефективно и справедливо правораздаване. Като професионалисти и основни участници в този процес заявяваме, че предлаганите изменения и допълнения в ЗСВ по никакъв начин няма да удовлетворят тази необходимост.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.