Последни новини
Home / Законът / Висш адвокатски съвет: Новият съдебен закон капсулира опасно съдебната власт

Висш адвокатски съвет: Новият съдебен закон капсулира опасно съдебната власт

Defakto.bg

Идната седмица в пленарна зала влизат за второ четене промените в съдебния  закон.  По повод досегашните гласувани изменения в Закона за съдебната власт,  Висшият адвокатски съвет изразява следното принципно становище:

Адвокатурата е призвана да защитава правата и свободите на гражданите и юридическите лица. Водени от този принцип, адвокатите винаги са поставяли на първо място защитата на тези свободи и права и интересите на обществото.

Висшият адвокатски съвет нееднократно и последователно е изразявал становището си по приетата от Народното събрание актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и предлаганите изменения и допълнения на ЗСВ. Внесените изменения не решават основните проблеми и не могат да доведат до ефективна защита на правата на гражданите и юридическите лица. Убедени сме, че предлаганите изменения и допълнения няма да доведат до прокламираната кардинална реформа на съдебната власт и съдебната система, а напротив – ще задълбочат кризата в тях и проблемите в правораздаването.

Предлаганите изменения в частта за конкурсите, атестациите, командироването на магистрати, новите правомощия на Инспектората към ВСС и т.н. ще доведат до опасно капсулиране на съдебната власт. Липсват гаранции за достъп до магистратските професии на външни за системата лица. Продължава и подценяването на изискванията за придобиване на юридическа правоспособност, което в дългосрочен план ще задълбочи съществуващата криза във всички правни сфери и най-вече в правораздавателната дейност.

Категорични сме, че ефективна реформа в съдебната власт и постигането на качествено правораздаване не може да се постигне без незабавни адекватни промени в процесуалните закони и свързаното с тях законодателство.

Конституционният модел на организация и функциониране на съдебната власт предопределя задълбочаване на кризата в правораздаването поради противоречието с основния принцип, че всяка власт в т.ч. и съдебната, произтича от нейния суверен – народа. С измененията и допълненията на КРБ в глава „Съдебна власт“ и в предложените изменения и допълнения на ЗСВ на българския народ не е предоставена пълноценна конституционна възможност да участва в прякото формиране на съдебната власт чрез избор и сменяемост на съдии и прокурори.

Българското общество има очевидна и болезнена необходимост от бързо, ефективно и справедливо правораздаване. Като професионалисти и основни участници в този процес заявяваме, че предлаганите изменения и допълнения в ЗСВ по никакъв начин няма да удовлетворят тази необходимост.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.