Последни новини
Home / Законът / Пламена Апостолова е новият шеф на Столичното следствие

Пламена Апостолова е новият шеф на Столичното следствие

Defakto.bg
Пламена Апостолова
Факсимиле от заповедта за назначение на Пламена Апостолова за шеф на столичните следователи

 

Разследването в столицата осиротява с петима знатни следователи, които са командировани в спецпрокуратурата по делото „КТБ”

Пламена Апостолова е новият титулярен началник на Столичното следствие. Това е станало по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, а конкретното преназначение е  извършила  Емилия Русинова, зам. градски прокурор, научи De FactoLegal.

„Свалянето” на досегашния  шеф на следствието Иван Иванов не е заради нарушения, а поради командироването му заедно с  още четирима следователи в специализираното  обвинение.

При избора си, новият ръководител на спецпрокуратурата, Иван Гешев, обяви, че ще иска  сериозно попълнение , за да  измъкне спецобвинението от незавидното челно място по   върнати дела (над 40%),  50% неуважени протести по мерки за неотклонение и  четворно увеличение на броя на оправдателните присъди.

Заедно с доскорошния шеф на столичното следствие Иван Иванов,  към специализираното обвинение се отправят още четирима следователи. Това са Илияна Кирилова, ръководител на Първи сектор и колежките й  Оля Антонова, Нели Тодорова, Мая Ковачева.

„Групата за специални поръчения”, както на шега следователи наричат командирования отбор,  е събирана от бившия шеф на следствието Петър Петров, ( нашумял с прозвището Петьо Еврото, сега адвокат).  Именно Петров,  зам.- градският  прокурор Емилия Русинова и главният прокурор са гласували доверие на групата, която е получавала за разследване  дела от специален обществен интерес.

Например   Илияна Кирилова е водила всички разследвания  срещу Цветан Цветанов,  Нели Тодорова е разнищвала случаят „Флоров”, а Мая Ковачева – делата срещу Богомил Манчев и сигналите за убийството на Пеевски и др.

Това, че петимата следователи се ползват с доверието на главния прокурор, личи и от факта, че командироването им е свързано с работа  по делото „КТБ”.

Дано работата им се увенчае с успех, защото досега, нито едно от изброените големи  разследвания,  не се е  увенчало с осъдителна присъда.

Крайният резултат не винаги зависи от усилията на следователите, подсказват спецовете.

Коя е тя

Пламена Апостолова е следовател с над 20 годишен юридически стаж. При столичните следователи идва от Националното следствие.

Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на следствието Ангел Александров. Тя разследваше делото „Фронтиер“, по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че  е разпънала „чадър“  над шефа на консултантската фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари.  Петър Петров, известен и като  Еврото,  дори повдигна обвинение на Шарланджиева.  По делото беше привлечена и Корнелия Нинова, тогава зам.-министър на  Румен Овчаров.  По онова време течеше мощен скандал между шефа на НСлС Александров и Румен Овчаров, чиито близък  пък беше Красимир Георгиев.

Следствието  не пестеше усилия в полза на шефа си. След близо 10 години  разследване, делото беше окончателно прекратено поради липса на престъплениe.

Следовател Шарланджиева е възстановена на работа.

Пламена Апостолова за  2015 г тя е декларирала пред Сметната палата, че  има на влог   242 816 лв. от продажба на дял от недвижим имот.  Получила е  още 145 690 лв, като капаро за продажба на друг имот и 1 311 208 лв. след финализирането на сделката.

Апостолова е съпруга на  Георги Апостолов, директор на столичния офис на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.