Последни новини
Home / Законът / Пламена Апостолова е новият шеф на Столичното следствие

Пламена Апостолова е новият шеф на Столичното следствие

Defakto.bg
Пламена Апостолова
Факсимиле от заповедта за назначение на Пламена Апостолова за шеф на столичните следователи

 

Разследването в столицата осиротява с петима знатни следователи, които са командировани в спецпрокуратурата по делото „КТБ”

Пламена Апостолова е новият титулярен началник на Столичното следствие. Това е станало по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, а конкретното преназначение е  извършила  Емилия Русинова, зам. градски прокурор, научи De FactoLegal.

„Свалянето” на досегашния  шеф на следствието Иван Иванов не е заради нарушения, а поради командироването му заедно с  още четирима следователи в специализираното  обвинение.

При избора си, новият ръководител на спецпрокуратурата, Иван Гешев, обяви, че ще иска  сериозно попълнение , за да  измъкне спецобвинението от незавидното челно място по   върнати дела (над 40%),  50% неуважени протести по мерки за неотклонение и  четворно увеличение на броя на оправдателните присъди.

Заедно с доскорошния шеф на столичното следствие Иван Иванов,  към специализираното обвинение се отправят още четирима следователи. Това са Илияна Кирилова, ръководител на Първи сектор и колежките й  Оля Антонова, Нели Тодорова, Мая Ковачева.

„Групата за специални поръчения”, както на шега следователи наричат командирования отбор,  е събирана от бившия шеф на следствието Петър Петров, ( нашумял с прозвището Петьо Еврото, сега адвокат).  Именно Петров,  зам.- градският  прокурор Емилия Русинова и главният прокурор са гласували доверие на групата, която е получавала за разследване  дела от специален обществен интерес.

Например   Илияна Кирилова е водила всички разследвания  срещу Цветан Цветанов,  Нели Тодорова е разнищвала случаят „Флоров”, а Мая Ковачева – делата срещу Богомил Манчев и сигналите за убийството на Пеевски и др.

Това, че петимата следователи се ползват с доверието на главния прокурор, личи и от факта, че командироването им е свързано с работа  по делото „КТБ”.

Дано работата им се увенчае с успех, защото досега, нито едно от изброените големи  разследвания,  не се е  увенчало с осъдителна присъда.

Крайният резултат не винаги зависи от усилията на следователите, подсказват спецовете.

Коя е тя

Пламена Апостолова е следовател с над 20 годишен юридически стаж. При столичните следователи идва от Националното следствие.

Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на следствието Ангел Александров. Тя разследваше делото „Фронтиер“, по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че  е разпънала „чадър“  над шефа на консултантската фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари.  Петър Петров, известен и като  Еврото,  дори повдигна обвинение на Шарланджиева.  По делото беше привлечена и Корнелия Нинова, тогава зам.-министър на  Румен Овчаров.  По онова време течеше мощен скандал между шефа на НСлС Александров и Румен Овчаров, чиито близък  пък беше Красимир Георгиев.

Следствието  не пестеше усилия в полза на шефа си. След близо 10 години  разследване, делото беше окончателно прекратено поради липса на престъплениe.

Следовател Шарланджиева е възстановена на работа.

Пламена Апостолова за  2015 г тя е декларирала пред Сметната палата, че  има на влог   242 816 лв. от продажба на дял от недвижим имот.  Получила е  още 145 690 лв, като капаро за продажба на друг имот и 1 311 208 лв. след финализирането на сделката.

Апостолова е съпруга на  Георги Апостолов, директор на столичния офис на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.