Последни новини
Home / Законът / Пред последната инстанция: Прокуратурата раздвоена за регистрацията на ДОСТ

Пред последната инстанция: Прокуратурата раздвоена за регистрацията на ДОСТ

Defakto.bg

Прокуратурата започна да лъкатуши по казуса с регистрацията на новата партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“, известна с абревиатурата си ДОСТ. Това стана ясно днес на заседанието пред последната и решаваща инстанция – Върховния касационен съд. Делото бе образувано по жалба на Лютви Местан срещу отказа на Лилия Илиева от СГС да регистрира партията.

Пред Софийския градски съд държавното обвинение в лицето на прокурор Юпитеров бе категорично: законът е спазен и няма пречки ДОСТ да влезе в регистъра на политическите партии. Пред ВКС прокурорките от Върховната касационна прокуратура Антонова и Станева обаче обявиха: отказът на съдия Илиева безспорно страда от пороци и не може да остане в този вид, но и не можем да твърдим, че учредяването на ДОСТ е изцяло в синхрон със закона.

Освен че прокурорите и съдиите бяха други – казусът с партията на Местан ще бъде решен от Ваня Алексиева, Евгени Стайков и Росица Чорбаджиева – докладчик, от ВКС, публиката в залата беше същата. Лютви Местан дойде заедно с бодигард и с партийните си заместници от ДОСТ, както и предния път, в куфар с колелца возеха цялата партийна документация.

Прокуратурата поиска отлагане

Сега по същество. Първоначално двете дами от ВКП поискаха отлагане на делото за събиране на нови доказателства. И посочиха, че декларациите на учредителите не отговарят на Закона за политическите партии – в тях не е изрично декларирано, че учредителите са български граждани. В част от декларациите били правени поправки на посочените ЕГН, един от учредителите определено бил непълнолетен, имало декларации, подписани в деня на учредителната конференция, а не преди нея, както изисква законът. Обвинението изтъкна също, че не бил представен пълнияг протокол от учредителната конференция.

Тези възражения звучаха повече от сериозно. Докато не се разбра, че дори и да има нередности, те касаят несъществен брой хора и изключването им от списъците не е фатално за крайния резултат. С две думи, че и без тях законовите норми за представителност са изпълнени.

Обвинението е в грешка

В актуалната си редакция Законът за политическите партии вече не изисква деклариране на българското гражданство на учредителите, а на техните избирателни права и това изискване е изпълнено, опонира адвокатът на ДОСТ Антонов (съфамилник на прокурорката). Освен това декларациите имат регистрационен номер, от който е видна датата, на която са направени, както и нотариална заверка, изтъкна защитникът. Призна, че е можело на места да има поправка на ЕГН и прикани ВКС, за да се разсеят съмненията около „нередностите“ да се изслушат показанията на един техен свидетел веднага.

Вместо изискваните от закона 500 подписа на учредители сме представили 1084, както и 9 150 заявления за членство в партията при законово регламентирани 2 500, заяви Лютви Местан. И изрази готовност, ако се установят нарушения, да се откаже от декларациите с поправените ЕГН. Но бе категоричен – учредяването е станало при пълно спазване на закона. Декларира също: всички учредители са български граждани с избирателни права. Местан обаче не прие на нож лъкатушенето на прокуратура. В дадената от съда почивка пред журналисти заяви – доволен е, че делото е навлязло в същностната си част, нека се провери всичко. От ДОСТ искали това да бъде извършено още на първа инстанция, вместо „да дълбаем в тълковния речник“.

Съдът: Чакайте решение до края на седмицата

ВКС отказа да отложи делото и обяви, че поставените въпроси са по същество и ще се произнесе по тях с крайния си акт.

Последваха пледоарии. В своята Местан отхвърли „упоритите внушения“, че ДОСТ е етническа партия и заяви, че няма никакво „заиграване“ с етническата карта. Обратното – партията е либерална и ще спазва докрай Конституцията и законите на страната. Ако ги нарушим, нека ни забранят, прикани доскорошният председател на ДПС. И хвърли ръкавица на отказалата регистрация съдийка Лилия Илиева: ако нейните твърдения бяха верни, срещу мен вече би трябвало да започне наказателно преследване като учредител на забранена от Конституцията етническа партия!

После думата взе държавното обвинение. Прокурор Антонова обяви: решението на СГС страда от пороци. Съдия Илиева е била в пълното си право да изисква допълнителни документи по учредяването на партията, но в никакъв случай не и да настоява за промяна на думи в устава, защото това е незаконно. По същия начин СГС е бил в правото си да разсъждава върху името и абревиатурата на новата партия, но не и да прави изводи по начина, по който ги е направила – на базата на предположения. Решението е порочно и необосновано и не може да остане в правния мир, поне с тези мотиви, заключи обвинителката. Но заради посочените съмнения за част от декларациите прокуратурата няма основание да приеме и че са спазени всички изисквания на закона, т.е. да потвърди становището на Софийската градска прокуратура. С две думи – хем така, хем иначе.

ВКС ще се произнесе до края на месеца, обяви председателят на състава Ваня Алексиева.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.