Последни новини
Home / Законът / Пред последната инстанция: Прокуратурата раздвоена за регистрацията на ДОСТ

Пред последната инстанция: Прокуратурата раздвоена за регистрацията на ДОСТ

Defakto.bg

Прокуратурата започна да лъкатуши по казуса с регистрацията на новата партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“, известна с абревиатурата си ДОСТ. Това стана ясно днес на заседанието пред последната и решаваща инстанция – Върховния касационен съд. Делото бе образувано по жалба на Лютви Местан срещу отказа на Лилия Илиева от СГС да регистрира партията.

Пред Софийския градски съд държавното обвинение в лицето на прокурор Юпитеров бе категорично: законът е спазен и няма пречки ДОСТ да влезе в регистъра на политическите партии. Пред ВКС прокурорките от Върховната касационна прокуратура Антонова и Станева обаче обявиха: отказът на съдия Илиева безспорно страда от пороци и не може да остане в този вид, но и не можем да твърдим, че учредяването на ДОСТ е изцяло в синхрон със закона.

Освен че прокурорите и съдиите бяха други – казусът с партията на Местан ще бъде решен от Ваня Алексиева, Евгени Стайков и Росица Чорбаджиева – докладчик, от ВКС, публиката в залата беше същата. Лютви Местан дойде заедно с бодигард и с партийните си заместници от ДОСТ, както и предния път, в куфар с колелца возеха цялата партийна документация.

Прокуратурата поиска отлагане

Сега по същество. Първоначално двете дами от ВКП поискаха отлагане на делото за събиране на нови доказателства. И посочиха, че декларациите на учредителите не отговарят на Закона за политическите партии – в тях не е изрично декларирано, че учредителите са български граждани. В част от декларациите били правени поправки на посочените ЕГН, един от учредителите определено бил непълнолетен, имало декларации, подписани в деня на учредителната конференция, а не преди нея, както изисква законът. Обвинението изтъкна също, че не бил представен пълнияг протокол от учредителната конференция.

Тези възражения звучаха повече от сериозно. Докато не се разбра, че дори и да има нередности, те касаят несъществен брой хора и изключването им от списъците не е фатално за крайния резултат. С две думи, че и без тях законовите норми за представителност са изпълнени.

Обвинението е в грешка

В актуалната си редакция Законът за политическите партии вече не изисква деклариране на българското гражданство на учредителите, а на техните избирателни права и това изискване е изпълнено, опонира адвокатът на ДОСТ Антонов (съфамилник на прокурорката). Освен това декларациите имат регистрационен номер, от който е видна датата, на която са направени, както и нотариална заверка, изтъкна защитникът. Призна, че е можело на места да има поправка на ЕГН и прикани ВКС, за да се разсеят съмненията около „нередностите“ да се изслушат показанията на един техен свидетел веднага.

Вместо изискваните от закона 500 подписа на учредители сме представили 1084, както и 9 150 заявления за членство в партията при законово регламентирани 2 500, заяви Лютви Местан. И изрази готовност, ако се установят нарушения, да се откаже от декларациите с поправените ЕГН. Но бе категоричен – учредяването е станало при пълно спазване на закона. Декларира също: всички учредители са български граждани с избирателни права. Местан обаче не прие на нож лъкатушенето на прокуратура. В дадената от съда почивка пред журналисти заяви – доволен е, че делото е навлязло в същностната си част, нека се провери всичко. От ДОСТ искали това да бъде извършено още на първа инстанция, вместо „да дълбаем в тълковния речник“.

Съдът: Чакайте решение до края на седмицата

ВКС отказа да отложи делото и обяви, че поставените въпроси са по същество и ще се произнесе по тях с крайния си акт.

Последваха пледоарии. В своята Местан отхвърли „упоритите внушения“, че ДОСТ е етническа партия и заяви, че няма никакво „заиграване“ с етническата карта. Обратното – партията е либерална и ще спазва докрай Конституцията и законите на страната. Ако ги нарушим, нека ни забранят, прикани доскорошният председател на ДПС. И хвърли ръкавица на отказалата регистрация съдийка Лилия Илиева: ако нейните твърдения бяха верни, срещу мен вече би трябвало да започне наказателно преследване като учредител на забранена от Конституцията етническа партия!

После думата взе държавното обвинение. Прокурор Антонова обяви: решението на СГС страда от пороци. Съдия Илиева е била в пълното си право да изисква допълнителни документи по учредяването на партията, но в никакъв случай не и да настоява за промяна на думи в устава, защото това е незаконно. По същия начин СГС е бил в правото си да разсъждава върху името и абревиатурата на новата партия, но не и да прави изводи по начина, по който ги е направила – на базата на предположения. Решението е порочно и необосновано и не може да остане в правния мир, поне с тези мотиви, заключи обвинителката. Но заради посочените съмнения за част от декларациите прокуратурата няма основание да приеме и че са спазени всички изисквания на закона, т.е. да потвърди становището на Софийската градска прокуратура. С две думи – хем така, хем иначе.

ВКС ще се произнесе до края на месеца, обяви председателят на състава Ваня Алексиева.

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.