Последни новини
Home / Законът / Разнобой във ВСС за наказанието на Владимира Янева – понижение или уволнение

Разнобой във ВСС за наказанието на Владимира Янева – понижение или уволнение

Defakto.bg

Знаково дисциплинарно дело срещу знаков магистрат приключи. Но дисциплинарният състав на бившия председател на СГС Владимира Янева е в разнобой какво е справедливото наказание за нея. Да бъде понижена в ранг за срок от три години, предлагат Даниела Костова и Каролина Неделчева. Да бъде уволнена, изненадващо настоява третата от състава Галя Георгиева. Утре съдийската колегия на ВСС трябва да вземе окончателно решение.

Дисциплинарното дело срещу Янева тръгна по предложение на бившия правосъден министър Христо Иванов и на председателя на ВКС Лозан Панов. Стана, след като след дълго помайване и неглижиране на проблемите в емблематичния Софийски градски съд (където на първа инстанция са делата срещу хората от властта и спорове за милиони) проверка на самия ВСС установи фрапиращи нарушения: “неслучайно” разпределение на дела, дописване на искови молби, манипулиране на протоколи, залежаване на дела, нееднакво отношение към съдиите в СГС и т.н., и т.н. Всичко това – при управлението на Владимира Янева и на нейния екип. Скандалът, тръгнал от разпределението на казуса “КТБ” и обвиненията на френския посланик Ксавие дьо Лапер за “гнили ябълки” в правосъдието ни, продължи с “Червей” и донесе оставката на Янева като председател и пълната смяна на управленския екип в СГС. Янева стана подсъдима за “Червей” и отстранена като магистрат, а до приключване на наказателното производство това дисциплинарно дело срещу нея е спряно. Отделно срещу нея и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева започнаха дисциплинарки за стила и методите на ръководство на СГС. Дотук съдебният съвет, очаквано, напълно оневини Желявска. Но това решение е оспорено пред ВАС. Дисциплинарката срещу Крънчева не е приключила. А магистрати отдавна предположиха, че скандалът ще има една изкупителна жертва – Владимира Янева.

Предложението на дисциплинарния състав го потвърждава. За разлика от случая с Желявска тук никой не твърди, че нарушения няма. Спорът е само за размера на наказанието. Макар че разделението засега е 2 на 1 в полза на по-леката санкция, гласът на “несъгласната” Галя Георгиева е говорящ  за настроенията на мнозинството в съдийската колегия на ВСС. Чакаме решението.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.